BiH
11

Prekinuta sjednica Skupštine KS nakon rasprave o kreditu za Opću bolnicu

FENA
Opća bolnica u Sarajevu
Opća bolnica u Sarajevu
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je večeras nakon rasparave o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Kreditnom sporazumu između BiH i UniCredit bank Austria AG za finansiranje Projekta nabavka opreme za potrebe JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

Ovom odlukom predviđeno je da se za nabavku medicinske opreme u bolnici putem kredita osigura 7,5 miliona eura.

Cilj ovog projekta je unapređenja i medicinsko-tehnološka modernizacija neophodnom medicinskom opremom, a u odluci stoji da je predviđena nabavka opreme za hirugiju, ginekologiju i akušerstvo, internu medicinu, neuropsihijatriju, anesteziju i intenzivnu terapiju.

Uz pomoć ove opreme podići će se nivo kvaliteta usluga, a osim toga bit će proširen i asortiman medicinskih usluga koje se pružaju u ovoj bolnici.

Dok su jedni zastupnici postvaljali pitanja šta će dobiti građani ovakvim zaduženjem, drugi su isticali da je oprema u bolnicama na području Kantona Sarajevo zastarjela te zbog toga treba požuriti s nabavkom nove.

Istaknuto je i da se treba voditi računa o tome da odluka o nabavci ove opreme dugo traje te da je njena cijena u međuvremenu smanjena za 30 posto, a naglašeno je i da se treba osigurati kvalitetna i nezastarjela oprema koja će moći biti korištena narednih 15 godina.

Nakon rasparave o ovoj tački i nejasnoća koje su se pojavile, predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić prekinula je sjednicu najavivši da će o njenom nastavku zastupnici biti blagovremeno obaviješteni.