Isprazniti kolektivne centre
0

Pet miliona dolara za izbjegle i raseljene u BiH

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ambasador Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije u BiH Salem Mohamed Fenir uručio je ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetu Haliloviću pismo predsjednika Međunarodne organizacije za mir, brigu i pomoć Khaleda K. El Hamedija u kojem navodi da je ova nevladina organizacija spremna realizirati ranije obećanu pomoć povratnicima u BiH od pet miliona američkih dolara.

"Molimo da nam dostavite broj bankovnog računa za podršku programima koji su potpisani u Memorandumu o razumijevanju te da nas obavijestite o svim podacima u vezi s porodicama kojima je potrebna pomoć", kaže se u pismu El Hamedija.

Halilović i El Hamedi potpisali su krajem oktobra u Sarajevu Memorandum o razumijevanju, kojim je definirana okvirna saradnja u realiziranju aktivnosti koje provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u oblasti povratka izbjeglica i raseljenih osoba.

Ambasadora Fenira ministar Halilović je tokom današnjeg razgovora upoznao i o prioritetnim potrebama povratnika i raseljenih osoba, posebno onim koje se odnose na rješavanje pitanja korisnika kolektivnih centara.

"U kolektivnim centrima u BiH još se nalazi više od 7.000 osoba i njihovo raspuštanje je jedan od prioriteta Ministarstva. U posljednje tri godine u rješavanje ovog pitanja uloženo je oko 45 miliona KM domaćih i kreditnih sredstava i opredijeljeni smo uskoro riješiti ovo prvorazredno humanitarno pitanje", kazao je Halilović, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.