|

Pet Hrvata u vatikanskoj komisiji za Međugorje

Pet Hrvata u vatikanskoj komisiji za Međugorje
0
F
FENA
29.3.2010. u 09:38
3
komentara
0

dijeljenja
Pet Hrvata u vatikanskoj komisiji za Međugorje Međugorje
U Vatikanu je u petak i subotu održana inauguracijska sjednica 17-članog Međunarodne istražne komisije za međugorski fenomen u kojem sudjeluje i petero Hrvata, objavio je u ponedjeljak Večernji list BiH, pozivajući se izvore iz visokih crkvenih krugova.
Uz kardinale Bozanića i Puljića, u komisiji kao eksperti sudjeluju dr. Franjo Topić, profesor teologije i predsjednik HKD Napretka, pater Mijo Nikić, isusovac i profesor psihologije na Isusovačkom institutu pri Sveučilištu u Zagrebu, te časna sestra Veronica Nela Gašpar, profesorica teologije u Rijeci.

U komisiji ukupno sudjeluje pet kardinala, dvojica prefekata Kogrenacija u rimskoj kuriji, pet vještaka u oblasti kanonskog prava, teologije, mariologije i psihijatrije, te četvero eksperata.

Komisijom predsjedava talijanski kardinal Camillo Ruini, a u istraživanju fenomena navodnih Gospinih ukazanja u hercegovačkom mjestu Međugorju sudjelovat će i slovački kardinal Jozef Tomko, prefekt Kongregacije za širenje vjere te nadbiskup Angelo Amato, koji je na čelu Kongregacije za proglašenje svetaca. Član komisije je i španski kardinal Julian Herranz, počasni predsjednik papinskog vijeća za zakonske propise i član organizacije Opus Dei.

I pater Mihaly Szentmartoni, porijeklom iz Novog Sada član je komisije, a profesor je duhovnosti pri Papinskom Univerzitetu Gregoriana u Rimu.

Prema crkvenim izvorima, na popisu vještaka je franjevac Maria David Jaeger, stručnjak u oblasti kanonskog prava i savjetnik u papinskom vijeću za zakonske propise, Salvatore Perella koji je profesor dogmatske tologije i mariologije na fakultetu Marianum, te teolog mons. Pierangelo Sequeri, profesor temeljne teologije na Teološkom fakultetu Milanu. Franjevac Zdzislaw Josef Kijas, koji je dekan Teološkog fakulteta Sv. Bonaventure u Rimu član je komisije kao i vještak društvene psihologije mons. Tony Anatrella, psihoanalitičar koji radi kao profesor na Univerzitetu u Parizu te je savjetnik papinskog vijeća za porodicu.

Sekretar komisije je Achim Schutz, s lateranskog sveučilišta u Rimu a zamjenik mu je mons. Krzysztof Nykiel, službenik Kongregacije za nauk vjere, saznaje Večernji list BiH.

Međunarodna komisija čije je utemeljenje 17. marta najavila Sveta Stolica, radit će pri Kongregaciji za nauk vjere. Nakon istraživanja međugorskog fenomena podnijet će izvještaj Kongregaciji, a njihov rad neće biti otvorena prema javnosti, službeno je objavljeno na vatikanskoj internet stanici.

Tri komisije koje su radile od 1981. do 1991. pod nadzorom mjesne biskupije te na kraju pod okriljem bivše jugoslavenske biskupske konferencije nisu priznale međugorska ukazanja. Izjava biskupa iz Zadra 10. aprila 1991. navodila je da se na temelju dotadašnjih istraživanja nije mogla utvrditi nadnaravnost fenomena. Mjesni mostarski biskup Ratko Perić oštro se protivi tvrdnjama šestero vidioca od kojih pojedinih tvrde da im se Gospa još ukazuje i šalje poruke.

Gospa se prema osobnim navodima, prvi put ukazala šestero djece 25. juna 1981. u mjestu Međugorju. Od tada je u ovo hercegovačko mjesto hodočastilo više desetina miliona vjernika iz svih dijelova svijeta.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...