BiH
0

Pet godina od ubistva šest osoba Petrović nije smješten u psihijatrijsku ustanovu

Piše: D. Brkić
Tomislav Petrović
Tomislav Petrović
Prije pet godina zaselak Trstje našao se u žiži interesovanja domaće i regionalne javnosti. Mirno i pitomo mjesto 29. maja 2008. godine punilo je stranice crne hronike nakon nezapamćenog zločina koji je počinio tada pedesetdvogodišnji Tomislav Petrović.

U ranu zoru 29. maja Tomislav Petrović je krenuo u svoj krvavi pohod. Na lokalnoj autobuskoj stanici bio je parkiran autobus GIPS Tuzla, koji je svakog jutra odvozio mještane u Tuzlu. Upravo putnici u autobusu bili su prva meta Tomislava Petrovića. Pucajući iz pištolja on je u autobusu ubio supružnike Niku i Maru Petrović te Dragicu Markanović, dok je teško ranio vozača Mursela Čolića. U autobusu je bila i Petrovićeva supruga Mara, ali joj je on dopustio da napusti vozilo i spas potraži u komšijskom dvorištu.

Nakon trostrukog ubistva Petrović je dopunio pištolj krećući se seoskim putem, a nakon toga je na kućnom pragu ubio Ivu Markanovića te svoje bliske rođake i prve komšije Miju i Kaju Petrović.

Pred Vijećem Kantonalnog suda u Tuzli Tomislav Petrović je osuđen na 40 godina zatvora. Uslijedila je žalba odbrane, a Vrhovni sud Federacije BiH je poništio presudu Kantonalnog suda i proglasio Tomislava Petrovića neuračunjivom osobom, odredivši mu mjeru obaveznog liječenja u odgovarajućoj psihijatrijskoj ustanovi.

S obzirom na to da u FBiH nema odgovarajuće psihijatrijske ustanove zatvorenog tipa, Tomislav Petrović je jedno vrijeme proveo u KPZ-u Tuzla, a potom u KPZ-u Zenica. Čekao je uputnicu u Bolnicu za psihijatrijsku forenziku na Sokocu u RS, ali je nije dočekao ni nakon pet godina od nezapamćenog zločina. Saznajemo kako je Tomislav Petrović i dalje smješten u KPZ-u Zenica, u jednom stacionaru.