BiH
0

Pet državljana Turske sa sarajevskog aerodroma vraćeno u Istanbul

Piše: I. P.
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Službenici Jedinice granične policije Međunarodnog aerodroma Sarajevo nisu dozvolili ulazak petorici državljana Republike Turske na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Naime, pet državljana Tuske u četvrtak je letom iz Istanbula dospjelo na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a nakon konstatovanja kako ne ispunjavaju uslove za ulazak u našu državu, narednim su letom vraćeni u Tursku.

Državljani Turske su inače među najbrojnijim osobama koje ne uspijevaju ući u Bosnu i Hercegovinu zbog neispunjavanja osnovnih uslova za stupanje na teritoriju naše zemlje.

Podsjećamo, samo krajem 2015. godine u periodu oktobra i novembra, u Tursku je vraćeno čak 216 državljana te zemlje, što je činilo 88 posto ukupnog broja putnika kojima nije bio dozvoljen ulazak u BiH. Treba napomenuti da su u tom istom periodu putnici iz Turske činili 20 posto prometa na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Kako je tada naglašeno iz Granične policije BiH, najčešći razlog za odbijanje ulaska u BiH stranim državljanima je davanje netačnih, lažnih ili nepotpunih podataka o svrsi i uslovima ulaska u BiH.