{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pet do 12, vrijeme je, zaštitimo djecu koja prose": Kampanja protiv trgovine ljudima

19.10.2015. u 14:58
7
13
"Pet do 12, vrijeme je, zaštitimo djecu koja prose": Kampanja protiv trgovine ljudima
7
"Pet do 12, vrijeme je, zaštitimo djecu koja prose": Kampanja protiv trgovine ljudima
U okviru obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Fondacija Lara, zajedno sa članicama Mreže bosanskohercegovačkih organizacija za borbu protiv trgovine ljudima RING, a uz podršku Ministarstva sigurnosti BiH, provodi kampanju "Pet do 12, vrijeme je, zaštitimo djecu koja prose", koja je usmjerena na podizanje javne svijesti i mobilizaciju građana i predstavnika institucija.
Na ovaj način kampanja će animirati više od 200 aktivista i aktivistkinja iz organizacija civilnog društva i službenika i službenica policije, centara za socijalni rad, sudova, tužilaštava, škola, lokalnih uprava i drugih aktera u slanju zajedničke poruke da ljudi nemaju cijenu i da je zloupotreba djece u prosjačenju opasan kriminal i kršenje ljudskih prava djece.

Tim povodom su organizovani radni sastanci sa predstavnicima institucija i ulične akcije dana 16. oktobra u 12 gradova BiH: Bijeljini, Tuzli, Brčko distriktu, Modriči, Derventi, Banjaluci, Zenici, Visokom, Bratuncu, Višegradu, Goraždu i Mostaru, a kampanja se završava danas, 19. oktobra u Sarajevu.

U posljednje vrijeme se sve češće pojavljuju novi oblici trgovine ljudima poput prosjačenja, radne eksploatacije, prodaje radi prisilnog sklapanja braka što ukazuje na konstantnu prisutnost problema trgovine ljudima, ali u različitim oblicima.

U realizaciji kampanje, pored Fondacije Lara uključene su sljedeće organizacije: UG Otaharin (Bijeljina), Udruženje žena Maja iz Kravice kod Bratunca, Udruženje žena Most (Višegrad), Udruženje žena Goraždanke iz Goražda, Udruženje građanki Žena BiH (Mostar), Centar za pravnu pomoć i Infoteka iz Zenice, Udruženje žena Romkinja Bolja budućnost iz Tuzle, UG Budućnost iz Modriče, Udruženje žena Derventa iz Dervente i Fondacija Udružene žene iz Banjaluke, članice Mreže bosanskohercegovačkih organizacija za borbu protiv trgovine ljudima RING.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: