{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Goražde: Počela kampanja protiv rodno zasnovanog nasilja

4.12.2015. u 10:24
0
4
Goražde: Počela kampanja protiv rodno zasnovanog nasilja
0
Nastavnici i učenici goraždanske Srednje tehničke škole “Hasib Hadžović“ u saradnji sa NVO „Žene ženama“ iz Sarajeva uključili su se u kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja koja je počela uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Kampanjom koja traje do 10.decembra, Dana ljudskih prava pozivaju se pojedinci i grupe da se organizuju i zagovaraju okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama.
Riječ je o projektu edukativnog karaktera kroz čiju realizaciju će učenicima, nastavnicima i roditeljima biti otvorena mogućnost da saznaju više o uzrocima, oblicima i posljedicama rodno zasnovanog nasilja ali i nasilja uopšte.

U školi je ovim povodom organizovan i okrugli sto na temu "Rodno uslovljeno nasilje".

Predstavnici Centra za socijalni rad, Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde, pedagozi kao i učenici osnovnih i srednjih škola u Goraždu kao i psiholozi, složili su se da je nasilje, u najvećoj mjeri u okviru porodice veoma prisutno, da se manifestuje na različite načine te da ima velike posljedice. Kako se čulo, nije samo riječ o rodno zasnovanom nasilju nasilje, već je prisutno emocionalno vršnjačko nasilje, nasilje koje 'nude' mediji, verbalno sukobavljanje prosvjetnih radnika i učenika,te sve češće nasilje putem društvenih mreža.

Zaključak je da se u prevenciju nasilja trebaju uključiti institucije vlasti, obrazovne i druge javne ustanove, centri za socijalni rad, policijske strukture, mediji, učenici i roditelji.
Potrebna je također svakodnevna saradnja i koordinacija koja će se prije svega zasnivati na otvorenom i iskrenom razgovoru o uzrocima nasilja, identifikaciji njegovih nosilaca, utvrđivanju kolektivne i individualne odgovornosti i stalnoj razmjeni informacija.

Projekat se u Goraždu nastavlja i trajat će do aprila naredne godine a u njemu će u pripremi radionica, debata i akcija glavnu ulogu imati učenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: