Valentin Inzko
83

Pet ambasada upozorilo Predsjedništvo BiH zbog neustavnog imenovanja Komisije za zaštitu spomenika

Piše: Er. M.
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Članovi Predsjedništva BiH prošle godine konsenzusom su donijeli odluku na osnovu koje su iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika izbačena dva međunarodna člana. Riječ je o Komisiji čiji je sastav propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, a o čemu se oglasio i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

O imenovanju članova Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika posebno se interesovao zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović koji je tražio da mu visoki predstavnik Valentin Inzko odgovori da li je došlo do kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma s obzirom na to da je Predsjedništvo BiH odlukom o izbacivanju britanskog i turskog profesora Martina Cherryja i Zeynepa Ahunbayja prekršilo Aneks 8 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Inzko je u odgovorima jasno naveo da Komisija djeluje u skladu s pravilima Predsjedništva BiH, a da ta pravila moraju biti usklađena s Aneksom 8 Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim se uređuje prijenos i razdoblje nakon prijenosa.

"Činjenica da djeluje u skladu s domaćim propisima ne znači da međunarodna zajednica nema interes za njen rad. Dana 20. maja 2016. godine, visoki predstavnik i pet članova Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (Savezna Republika Njemačka, Republika Italija, Republika Turska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države) uputili su dopis Predsjedništvu BiH u kojem su istaknuli instrumentalnu ulogu koju imaju međunarodni članovi Komisije u zaštiti i očuvanju znamenitosti od kulturnog značaja za sve stanovnike BiH", naveo je Inzko.

On je dodao da su od Predsjedništva BiH tražili da razmotri mogućnost tranzicijskog imenovanja međunarodnih članova u Komisiji, predviđanjem jednokratnog tranzicijskog mandata za dva međunarodna eksperta, s ciljem da se omogući nezavisna procjena potencijalnih znamenitosti kulturne baštine i da se pomogne u reformi Komisije kako bi organizacija u budućnosti mogla funkcionisati kadrovski popunjena isključivo domaćim ekspertima.

"U ovom dopisu je isto tako istaknuta i činjenica da je imenovanje tri domaća člana Komisije od Predsjedništva BiH u januaru bio dobrodošao korak, ali da se nije uspio ispuniti uvjet u pogledu imenovanja cjelokupnog članstva Komisije. Time je dovedena u pitanje mogućnost Komisije da donosi odluke i ispunjava svoj mandat koji proizilazi iz Aneksa 8 Općeg okvirnog sporazuma za mir bez vršenja dodatnih imenovanja", ističe Inzko.

Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Zastupnik Saša Magazinović kazao nam je da je OHR izričito naveo da je neimenovanjem dva člana komisija nepotpuna, odnosno da ne ispunjava svoj mandat, iz čega proizlazi da tim njeno djelovanje u proteklom periodu nije zakonito i ustavno i sve Odluke koje donese i koje su donesene su nevažeće.

"OHR je naglasio isključivu odgovornost Predsjedništva BiH za imenovanje članova Komisije i nepobitnu činjenicu da se radi o kategoriji određenoj Dejtonom, pa je i neustavno i antidejtonsko postupanje pri nepopunjavanju Komisije isključiva krivica Predsjedništva. Prvi po krivici i po funkciji je predsjedavajući iz tog perioda", rekao je Magazinović.

Kako kaže, isticanjem činjenice da su ambasade pet vrlo utjecajnih država zajednički upozorile Predsjedništvo BiH o posljedicama neustavne odluke te zatražile hitno rješavanje ovog pitanja govori o koliko ozbiljnom pitanju se radi.

"Još je skandaloznije da su se očito sva tri člana Predsjedništva potpuno oglušila na upućeno upozorenje. Sve navedeno može i očito ima nesagledive negativne unutrašnje posljedice (neustavno djelovanje, urušavanje institucije i njena zloupotreba i slično) po status jedine institucije u državi koja i kroz svoj naziv određen Dejtonskim sporazumom promoviše zajedničku pripadnost građana i njihove kulture neovisno o pojedinačnim imenovanjima (nacionalni spomenici BiH)", kazao je Magazinović.

On zaključuje da se nesagledive vanjske posljedice, na koje su indirektno implicirale i najrelevantnije ambasade u državi, mogu ogledati kroz otežano apliciranje za sticanje statusa spomenika svjetske baštine za sve bosanskohercegovačke spomenike za koje bi se apliciralo u budućnosti, zbog uklanjanja međunarodnih, globalno priznatih stručnjaka, članova komisije, te ukupnog nezakonitog djelovanja ovog tijela.

"Dugoročna šteta po ugled države je napravljena, a dugoročna materijalna šteta zbog zaleđivanja mogućnosti apliciranja za status svjetskih spomenika bi nanijela ogromnu štetu u oblasti turizma, jer je baština sa statusom UNESCO-ove svjetske baštine turistički najatraktivnija kategorija", kazao je Magazinović.