{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Peru li se ulice pitkom vodom?

S
22.7.2009. u 11:48
0
9
Peru li se ulice pitkom vodom?
0
Peru li se ulice pitkom vodom?
Komunalno preduzeće "Rad", koje je zaduženo za održavanje čistoće javnih površina u Kantonu Sarajevo, već četiri godine ne koristi pitku vodu za pranje ulica, tvrdi portparol "Rada" Ahmed Đipa.
Prema njegovim riječima, umjesto pitke vode koriste tehničku vodu iz postrojenja koja su nalaze na nekoliko lokacije u gradu.

"Preduzeće Rad je ispoštovalo ekološke standarde da se pitka voda ne koristi za pranje ulica, već se koristi tehnička voda koja je također bakteriološki ispravna. No, trenutno se jedino možemo u potpunosti osloniti na stanicu za punjenje cisterni u Asfaltnoj bazi preduzeća u Dačićima", navodi Đipa.

Prvo postojenje za crpljenje tehničke vode izgrađeno je u općini Stari grad, preko puta Vijećnice, u ulici Isa-bega Ishakovića 2001. godine. Kasnije su uspostavljena i druga dva, i to u naseljima Alipašin Most i Skenderija. No, navedena tri postrojenja pokazala su se kao nedostatna jer imaju mali kapacitet vode, pa se puno rjeđe i koriste.

Đipa napominje da trenutni kapaciteti tokom ljetnih mjeseci nisu dovoljni za pranje ulica, jer se snizio nivo vode i cisterne se jako sporo pune. Prema njihovim procjenama, za brže i efikasnije pranje ulica potrebno je izgraditi najmanje 10 postrojenja za korištenje tehničke vode.

"Mnoga ispitivanja su pokazala da se na mnogim lokacijama u Sarajevu nalaze velike podzemne zalihe vode. Bilo je određenih planova da se izgrade nova postrojenja, no ti projekti su trenutno u zastoju jer nije pronađena lokacija niti finansijska sredstva", kaže Đipa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: