Haški tribunal
0

Perišićeva odbrana nastavlja dokazni postupak

SRNA
Momčilo Perišić
Momčilo Perišić
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljen dokazni postupak odbrane na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, optuženom za pomaganje srpskim snagama u Hrvatskoj i BiH u zločinima u Zagrebu, Sarajevu i Srebrenici.

Dokaznim postupkom optužbe će biti nastavljeno suđenje bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženima za zločine policijskih i paravojnih snaga u BiH i Hrvatskoj.

U predmetu protiv generala Vojske Republike Srpske /RS/ Zdravka Tolimira, optuženog za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u ljeto 1995. godine, dokazni postupak danas nastavlja optužba.

Administrativna rasprava u predmetu predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja zakazana je za utorak, 21. septembra. Šešelj je optužen za progone nesrpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske i iz Vojvodine.

Protiv njega je pokrenut i drugi postupak za nepoštovanje suda. Prošle godine bila mu je izrečena kazna od 15 mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim za nepoštovanje suda zbog objavljivanja podataka o svjedocima kojima je sudsko vijeće odobrilo zaštitne mjere.

Statusna konferencija u predmetu "Haradinaj i drugi" bit će održana u četvrtak, 23. septembra. Bivšim komandantima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ Ramušu Haradinaju, Lahiju Brahimaju i Idrizu Balaju uskoro bi trebalo da bude zakazano djelimično ponovljeno suđenje.

Haradinaj i Balaj su prvostepenom presudom u aprilu 2008. godine bili oslobođeni po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim, romskim i albanskim civilima na Kosovu 1998. godine, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u logoru OVK u Jablanici.
U julu ove godine, Žalbeno vijeće je ukinulo tu presudu i predmet vratilo na ponovljeno suđene po šest tačaka optužnice, koje se odnose na zločine počinjene u Jablanici.