Haški sud
0

Suđenje Haradinaju bit će djelimično ponovljeno

FENA
Haški sud
Haški sud
Žalbeno vijeće Haškog tribunala usvojilo je u srijedu žalbu tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju i suđenje će mu biti djelimično ponovljeno.

Suđenje će, po nekoliko tačaka optužnice, biti ponovljeno i bivšim pripadnicima OVK-a Idrizu Baljaju, koji je oslobođen krivice u prvostepenom postupku, kao i Ljahu Brahimaju, kome je žalbeno vijeće u srijedu potvrdilo prvostepenu presudu od šest godina zatvora.

Žalbeno vijeće naložilo je pritvor svoj trojici do daljnjeg.

Izricanju presude prisustvovali su Haradinaj i Brahimaj, dok je Baljaj sada u pritvoru na Kosovu i uskoro bi trebalo da bude prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog suda, javio je Tanjug.

Žalbeno vijeće istaklo je da je Pretresno vijeće propustilo da preduzme korake kako bi se suzbilo zastrašivanje svjedoka, što je obilježilo suđenje od početka do kraja i propustilo je da shvati težinu koju zastrašivanje svjedoka predstavlja za integritet suđenja.

"Ova greška narušila je pravičnost postupka i dovela do neostvarenja pravde", navelo je žalbeno vijeće.

Prvostepene presude svoj trojici izrečene su početkom aprila 2008. godine, a optužnicom su obuhvaćeni zločini počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. na području Dukađin (Metohija), na zapadnom Kosovu.

Tokom tog perioda, Haradinaj je bio komandant OVK-a za područje Dukađin, Balaj je bio komandant jedinice Crni orlovi u sastavu OVK-a, a Brahimaj pripadnik OVK-a stacioniran u štabu u Jablanici, općina Đakovica.

Brahimaj je proglašen krivim zbog toga što je lično učestvovao u okrutnom postupanju i mučenju zarobljenika u logoru OVK u selu Jablanica.

Tužilaštvo je uložilo žalbu na presudu pretresnog vijeća 17. jula 2008. godine.

Brahimajeva odbrana je žalbeni podnesak dostavila 19. jula 2008. Haradinaj i Balaj su pušteni na slobodu nakon izricanja presude. Brahimaju je odobreno privremeno puštanje na slobodu do žalbenog pretresa 25. maja 2009. godine. Njemu je 2. jula 2010. naloženo da se vrati u pritvorsku jedinicu zbog izricanja presude po žalbi.

Prvobitna optužnica protiv Haradinaja i dvojice suoptuženih podignuta je 4. marta 2005. godine.

Sva trojica su se predala 9. marta 2005. godine. Suđenje je počelo 5. marta 2007. godine, a izvođenje dokaza tužilaštva okončano je u novembru 2007. Sva tri tima odbrane opredjelila su se da ne izvode dokaze.

Završne riječi su saslušane od 21. do 23. januara 2008. godine.