BiH
44

INTERVJU / Perica Stanić, novi direktor SIPA-e: Neću se libiti provesti istragu protiv bilo koga

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH imenovalo je jučer Pericu Stanića za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Stanić je u prvom intervju koji je nakon imenovanja dao za Klix.ba, kazao kako neće podleći političkim pritiscima ukoliko do njih i dođe.

"Nadam se da do političkog pritiska neće doći, ali ako ga eventualno i bude uvjeravam vas da mu neću podleći, s obzirom na to da smatram da SIPA, kao i druge policijske agencije, mora biti depolitizovana", rekao je na početku razgovora Stanić.

Na čemu se planirate provobitno bazirati u Vašem radu na funkciji direktora SIPA-e?

Ako budem izabran, odnosno postavljen za direktora, prvo ću morati da se upoznam o strukturi same agencije, u organizacionom smislu i ljudskim resursima.

Odmah ću tražiti presjek trenutnog stanja, prije svega rezultata rada i predmeta koji su u toku.

Smatram da agencija ima dovoljno resursa da kvalitetno obavlja poslove iz svoje nadležnosti, ali ako govorimo o prioritetima onda su to terorizam i organizovani kriminalitet.

Dugo radite u sigurnosnim strukturama. Šta su najveći sigurnosni izazovi u BiH?

Sigurnosni izazovi BiH su širok pojam da bih u jednoj rečenici objasnio svoje viđenje, međutim, svaki zavređuje posebnu pažnju, ali ako ih izdvajamo onda je to pošast savremenog svijeta, terorizam, zbog posljedica koje izaziva i organizovani kriminalitet kao brana napretku društva, prije svega prema EU integracijama. Naglasak će biti i na korupciji koja je prema svim istraživanjima u BiH veoma izražena, a i sama percepcija javnosti je takva.

Možemo li očekivati i hapšenja političara?

Ne mogu reći ni za koga u BiH da će biti lišen slobode jer bi to bilo neodgovorno. Razumijevajući Vaše pitanje šta ste željeli pitati, mogu Vam reći da se neću libiti u saradnji s Tužilaštvom BiH, odnosno po naredbi, sprovesti istragu protiv bilo koga bez obzira na to čime se bavi i bez obzira na status u društvu, a da li će to dovesti do lišavanja slobode pitanje je za sebe u svakom konkretnom slučaju.

Koliko je važna saradnja direktora SIPA-e s Tužilaštvom BiH, OSA-om BiH i Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela?

Saradnja SIPA-e sa Tužilaštvom BiH, OSA-om BiH i Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela je jedan od preduslova za efikasno izvršavanje zadataka, i ne samo sa navedenim agencijama, nego i sa drugim državnim organima, prije svega sa entitetskim i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i Policijom Brčko distrikta.

Zakon o državnoj agenciji za istrage i zaštitu propisuje obavezu agenciji da sarađuje u okviru svojih nadležnosti sa drugim državnim organima.

Konkretno, na Vaša pitanje koje se odnosilo na saradnju mene kao direktora, mogu reći da ću kao direktor i osoba koja predstavlja agenciju bezrezervno sarađivati s navedenim institucijama, a o važnosti saradnje ne treba trošiti riječi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić najavio je formiranje Vijeća za nacionalnu sigurnost. Cilj ovog Vijeća jeste omogućavanje lakše razmjene informacija između sigurnosno-obavještajnih struktura u BiH. Kakav je Vaš stav u vezi s tim?

Nisam detaljnije upoznat o prijedlogu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u vezi s formiranjem Vijeća za nacionalnu sigurnost, zbog čega se ne mogu kvalitetno izjasniti o prijedlogu, odnosno najavi kako Vi kažete.

Razmjena informacija i sada funkcioniše, međutim, dat ću svoj doprinos da protok informacija bude efikasniji i bez zadrške, odnosno da se podigne na viši nivo.

Perica Stanić dilomirao je na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, a 24-godišnju policijsku karijeru počeo je kao pomoćnik komandira policijske stanice Prnjavor, a obavljao je i funkciju kriminalističkog inspektora i komandira Stanice javne sigurnosti Prnjavor.

Bio je zamjenik načelnika CJB Banja Luka, glavni inspektor u Upravi policije i stručni savjetnik direktora Policija Republike Srpske.

On je ujedno bio i član Policijskog odbora MUP-a RS, a aktivno je učestvovao u procesu reforme policije u BiH. Bio je vođa tima MUP-a RS u pregovorima o reformi policije 2006. godine.