BiH
689

Performans u Sarajevu: Prosjačenje je najčešći oblik trgovine ljudima

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mladi aktivisti Crvenog križa Kantona Sarajevo danas su simboličnim performansom u Sarajevu obilježili 18. oktobar, Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Aktivisti, odjeveni u crninu, sa naznačenim ožiljcima i modricama, u rukama su držali transparente sa ispisanim pričama o sudbinama mnogih žrtava trgovine ljudima. Kako bi ukazali na problem koji se dešava u svakoj sredini, aktivisti su usta prelijepili trakama aludirajući na šutnju u kojoj žive žrtve nasilja, prostitucije, prosjačenja.

Upravo je prosjačenje najčešći oblik trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini dok je na globalnom nivou vodeća prostitucija, istakla je predsjednica mladih CK KS Amina Kurtagić dodajući kako posebno mladi moraju podići svijest o važnosti problema trgovine ljudima kojeg nije pošteđen nijedan segment društva.

"Crveni križ Kantona Sarajevo kontinuirano radi na prevenciji ovog globalnog problema. Danas smo se odlučili da mladi volonteri ovaj dan obilježe na inovativan način kako bi prikazali ljudske sudbine i priče žrtava trgovine ljudima. To su istinite priče, bolne i potresne ali nažalost moramo govoriti o njima da bi danas i sutra radili na sprečavanju ovog problema", kazala je Kurtagić.

Prema njenim riječima, 80 posto žrtava trgovine ljudima su osobe ispod 24 godine starosti.

"U osnovnim školama, osmi i deveti razredi nažalost i nisu svjesni da se ovaj problem dešava u njihovoj blizini, u njihovoj porodici ili komšijama. Srednje škole su, obzirom na godine i zrelost, malo bolje upoznate sa ovim problemom ali i dalje su skeptični kada je u pitanju ova tema", naglasila je Kurtagić.

Inače, Ujedinjene nacije (UN) trgovinu ljudima karakteriše vrbovanjem, prijevozom i prihvatom lica uz prijetnje i upotrebu sile a sve s ciljem određene eksploatacije. Najčešće žrtve trgovine ljudima su mladi i žene, kao najranjiviji segment društva.