|

Performans "Ovo sam ja" privukao veliku pažnju

Performans "Ovo sam ja" privukao veliku pažnju
92
Klix.ba
10.12.2014. u 14:20
0
komentara
92

dijeljenja
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
Premijera pozorišnog performansa “Tamo gdje se osjećam sigurnim – Ovo sam ja“ održana je jučer u Katoličkom školskom centru Sveti Josip na Mejtašu uz veliko interesovanje građana.
Publika je imala priliku da svjedoči svojevrsnoj ispovjesti dvanaest osoba sa intelektualnim teškoćama koji su na sceni govorili o svojim životnim dilemama i strahovima. Projekat su zajednički realizirali Savez Sumero i Udruženje dramskih umjetnika Altteatar uz finansijsku podršku USAID misije u Bosni i Hercegovini.

Navodeći kako je publika pokazala upravo onu vrstu prepoznavanja, razumijevanja i prihvatanja koju su organizatori i željeli, autorica projekta, Alena Džebo, istakla je kako je u toku performansa bilo svih značajnih stvari koje obilježavaju jedan život, smijeha, suza i tišine.

“Publika je prihvatila priče osoba sa intelektualnim poteškoćama kao svoje, prepoznali su se u njima i osjetili svu snagu emocije koju samo iskren glumac i pripovjedač može poslati sa scene“, navela je Džebo te dodala da su sami učesnici napravili zaista nevjerovatan posao i da oni najbolje znaju kakve su prepreke prvo u sebi morali savladati, da bi zatim bile savladane i one društva prema njima.

“Nadamo da ovaj proces nije gotov. Ovo je tema o kojoj treba pričati svaki dan i ne treba dozvoliti da ovakvi projekti budu incidenti. Nadamo se da će projekat OVO SAM JA obići i druge bh. gradove u kojima Sumero djeluje i da ćemo naći način da i njihove priče budu prepoznate i viđene“, naglasila je Džebo.

Direktor Saveza Sumero, Haris Haverić, istakao je svoje veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta te se posebno zahvalio partnerima, Udruženju dramskih umjetnika Altteatar i USAID misiji u BiH, bez čije pomoći realizacija ne bi bila moguća. “Ovo je bila prilika da mladi ljudi, građani Sarajeva, vide stvarne mogućnosti osoba sa intelektualnim poteškoćama, ali istovremeno i prilika da osobe sa intelektualnim poteškoćama kroz performans utiču na mlade ljude i smanje predrasude prema sebi. Puna sala i emocije kojima smo svjedočili nakon predstave, govore da je neophodno još dosta raditi kako bi osobe sa intelektualnim teškoćama mogle jednako raditi, živjeti, školovati se i biti jednakopravni članovi društva“, naveo je Haverić.

“Tamo gdje se osjećam sigurnim - Ovo sam ja“ realizira se u okviru projekta “Osnaživanje i rehabilitacija osoba sa invaliditetom u BiH“. Performans je inspirisan teorijom kanadskog psihijatra, Erica Bernea, koji je u svojoj teoriji motivacije, spominje pojam svojevrsne "gladi" koju svaka osoba osjeća kad joj nisu zadovoljene bazične psihološke potrebe. Kao temeljnu potrebu koju svaki pojedinac želi zadovoljiti u kontaktu s okolinom je glad za prepoznavanjem, potreba osobe da bude priznato njeno postojanje, i potvrda o tome da je prihvaćena i vrijedna pažnje ostalih ljudi. Ovu glad prema Berneu može ispuniti samo drugo ljudsko biće.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.