|

“Ovo sam ja“: Osobe sa invaliditetom govore o svojim najintimnijim dilemama

“Ovo sam ja“: Osobe sa invaliditetom govore o svojim najintimnijim dilemama
15
Klix.ba
3.12.2014. u 15:45
2
komentara
15

dijeljenja
Savez organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama FBiH SUMERO, u saradnji sa Udruženjem dramskih umjetnika Altteatar i uz finansijsku podršku USAID misije u Bosni i Hercegovini, realizira pozorišni projekat "Tamo gdje se osjećam sigurnim - Ovo sam ja". Glavni protagonisti ovog projekta bit će 12 osoba sa intelektualnim teškoćama koji će kroz pozorišni performans progovoriti o svojim najintimnijim dilemama, pokazujući svoje drugo JA.
Naglašavajući kako se ne radi o klasičnoj predstavi nego ispovijesti, autorica projekta, Alena Džebo, istakla je da je cilj performansa pokazati ljudskost osoba sa intelektualnim poteškoćama, koji na delikatan način promatraju sebe i život koji žive.

"Protagonisti se ovom prilikom hrabro suočavaju sa važnim pitanjima poput roditeljstva, prijateljstva, njihove uloge u javnom i umjetničkom životu i sl. Zauzvrat od publike očekuju samo to da budu dodirnuti, da ih se osjeti i da ih se prepozna kao bitan dio društva", navela je Džebo.

Svoje ispovijesti imat će Adis Baraković, Belma Džubur, Nejra Sinanović, Kenan Topalović, Mirza Begović, Nino Koprivica, Ado Pribišić, Lejla Đip, Sanja Geljić, Sabaheta Šahinpašić, Amir Pašić i Darija Sokolović.

"U bh. društvu danas, osobe sa intelektualnim poteškoćama, kao i svaka osoba sa posebnim potrebama, svedena je na postojanje grupe, kao dio određene ustanove, organizacije, udruženja. Pozorišnim projektom 'I ovo sam ja' pokušava se uraditi upravo suprotno, otkriti pojedinca, individuu, čije postojanje nije obilježeno samo određenim invaliditetom, već koji se suočava sa svakodnevnicom i bori za svoj opstanak, svoje postojanje i prepoznavanje u društvu", istakao je direktor Saveza SUMERO, Haris Haverić, te se još jednom zahvalio USAID misiji u BiH bez čije finansijske pomoći održavanje ovog projekta ne bi bilo moguće.

Premijera je zakazana za 9. decembar, a održat će se u KŠC Mejtaš s početkom u 14 sati. Ulaz za sve posjetioce je slobodan.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...