|

Performans ispred Katedrale u znak sjećanje na Kazane: Odati počast svim žrtvama

Performans ispred Katedrale u znak sjećanje na Kazane: Odati počast svim žrtvama
203
Piše: S. Č.
25.10.2015. u 12:32
194
komentara
203

dijeljenja
1/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/8 Edvin Ćudić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
8/8 Do sada je u jamama na lokalitetu Kazani pronađeno 29 tijela (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Članovi Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije(UDIK) ispred sarajevske Katedrale izveli su performans kojim su skrenuli pažnju na žrtve zločina na Kazanima o kojem mnogi i dan danas šute.
"Sarajevo je prije svega grad bošnjačkih žrtava, ali ovim činom se pokazalo da je i grad ostalih žrtava. Naš cilj je da konačno prihvatimo odgovornost za ono što se dogodilo prije 23 godine, a i na neki način da iskažemo solidarnost prema žrtvama i njihovim porodicama", za Klix.ba je rekao koordinator UDIK-a Edvin Ćudić.

Ovo je drugi po redu performans koji je UDIK izveo u Sarajevu, a iz Udruženja su istakli kako se prije toga o Kazanima nije puno pričalo.

"Performans iz 2014. pokrenuo je niz inicijativa vladinog i nevladinog sektora za obilježavanje ovog zločina što i jest bio naš prvobitni cilj. Za razliku od prošle godine kada je malo ljudi prisustvovalo performansu, ove godine veliki broj građana iskazao je interes da pokaže solidarnost prema žrtvama zločina u Kazanima", objasnio je Ćudić.

Podsjećamo, tokom 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani nadomak Sarajeva dovođeni i ubijani sarajevski civili. Tačan broj žrtava još uvijek nije poznat, a iz jame na Kazanima nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba. Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora, do sada je osuđeno 14 vojnika Armije BiH.

Zločin u Kazanima mnogi smatraju mrljom na časnoj odbrani našeg glavnog grada.
Prijavi grešku


Komentari (194)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...