{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Kazanima odata počast žrtvama: Obavezni smo izgraditi spomenik

26.10.2015. u 13:24
227
184
Na Kazanima odata počast žrtvama: Obavezni smo izgraditi spomenik
227
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić posjetili su danas lokalitet Kazana gdje su položili cvijeće i odali počast ubijenim civilima.
"U Sarajevu postoji jedna doza zida šutnje. Ali sam siguran da većina građana Sarajeva želi da se sazna istina o Kazanima", rekao je Dunović. On je napomenuo da su na Kazanima ubijani srpski i hrvatski civili, ali da je u jednom slučaju ubijen i pripadnik Armije RBiH koji je bio Srbin.

"Mislim da Sarajevo i cijela BiH trebaju da progovore transparentnije o tome. Svakako bih pozdravio inicijativu mog prethodnika koji je sa Gradom Sarajevo inicirao da se na Kazanima izgradi spomenik", kazao je Dunović koji dodaje da je spomenik na Kazanima obaveza i najmanje što Sarajevo treba uraditi.

Dunović navodi i da tužilaštva trebaju obaviti svoj dio posla, ali i da se moraju ekshumirati i identificirati preostale žrtve.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić napomenuo je da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva još 2012. donijelo odluku da je spomenik na Kazanima od interesa za grad.

"Gradsko vijeće je tada donijelo i odluku o mikrolokaciji gdje bi se spomenik podigao. Po toj odluci treba raspisati idejni konkurs za izradu spomenika i to je prvi sljedeći korak, a nakon toga treba vidjeti kako će se finansirati izgradnja spomenika", kazao je Komšić.

On dodaje da su važne procedure okončane te da bi sve formalnosti trebale biti okončane u narednoj godini.

Sanja Lazar, vijećnica u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, rekla je da su na lokalitetu Kazana ubijeni nedužni građani Sarajeva i da im se treba odati počast izgradnjom spomenika.

"Žalosno je što ni nakon 23 godine nije urađen barem pristupni put do ovog mjesta i što ovo mjesto nije dostojno obilježeno. Mi smo dužni o ovoj temi otvoreno razgovarati zbog nas samih, ali i zbog budućnosti", rekla je ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: