Povodom Dana državnosti
347

Performans dvije hiljade učenika iz Tuzle: Patriotizam je kada BiH stavite ispred ličnog interesa

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Dvije hiljade učenika osnovnih i srednjih škola iz Tuzle danas su na Trgu slobode u tom gradu izveli prigodan performans povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Poručili su da je patriotizam kada državu stavite ispred ličnih interesa.

Na Trgu slobode u Tuzli dvije hiljade učenika iz 13 osnovnih i srednjih škola iz tog grada izveli su prigodan performans, uz kulturno-umjetnički program, povodom obilježavanja 25. novembra, odnosno Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Okupljeni u simboličnom broju 80, učenici su poručili da je patriotizam kada državu stavite ispred ličnih interesa.

"Dan državnosti BiH za mene predstavlja sjećanje na to koliko sam ponosna na našu državu, što nosim njeno državljanstvo, što ponosno pokazujem pasoš te što govorim bosanski jezik. Uporan i naporan rad su bitni za ostvarenje karijere u Bosni i Hercegovini", kazala nam je učenica Srednje elektrotehničke škole iz Tuzle Monika Otojić.

Ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović navodi da obilježavanje Dana državnosti BiH ima svoj simboličan značaj, bez da je samo sebi svrha.

"Želimo da naši učenici nauče da se za BiH vrijedi boriti. Svi želimo da ova zemlja bude napredna, kao i da svojim radom doprinesemo da BiH bude demokratska, ekonomski prosperitetna i zemlja u kojoj postoji vladavina zakona. Na tim principima možemo graditi zajedničku bolju budućnost", kazao je Omerović.

Pored prilagođavanja nastavnog plana i programa rada, Vlada Tuzlanskog kantona prošle godine je usvojila poseban propis u kojem su definisani načini obilježavanja značajnih datuma.

Shodno tome, posljednji radni dan prije praznika, učenici obilježavaju Dan državnosti, odnosno Dan nezavisnosti BiH.