Grijali se uz roštilj i ćevape
227

Penzionisani vojnici se razbolijevaju, jednog ugrizao pas

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Penzionisani pripadnici oružanih snaga BiH već 21. dan protestuju ispred zgrade Zajedničkih institucija BiH, a zbog izuzetno loših uvjeta u kojima trenutno žive su i sve lošijeg zdravstvenog stanja.

Kako je za Klix.ba kazao Abid Šehović, jedan od predstavnika penzionisanih vojnika, u uslovima u kojima se trenutno nalaze, neko ne bi ni pse držao, ili bilo koje druge životinje.

"Već 21. dan spavamo na stiroporu i to na temperaturama koje ovih dana padaju i ispod nule. Neki borci su dobili i upalu pluća zbog hladnoće, dok je jednog od vojnika ujeo pas lutalica te ga pritom ozbiljno povrijedio. Svi smo na antibioticima i u veoma lošem psihičkom stanju. Međutim, preživjeli smo mi i gore, pa nas takve stvari neće otjerati odavde. Čekamo sutrašnji stav nadležnih da vidimo šta dalje. Oni su upoznati sa našim uvjetima i znaju da odavde niko neće otići bez penzije", navodi Šehović.

On dalje ističe kako nadležni trebaju znati da se u jednom danu ispred zgrade Zajedničkih institucija BiH može pojaviti i do 50.000 drugih demonstranata, što boračkih udruženja, što građana i nevladinih organizacija koji ih podržavaju.

"Tu masu niko neće moći kontrolisati. Mi to sada sprečavamo, ali ne znamo do kada će to biti tako. Pozivamo političare da se uozbilje i da počnu rješavati naše probleme, odnosno poštovati svoje zakone", naglasio je Šehović.

Da sve ne bude tako crno pobrinuo se i jedan od vlasnika jednog poznatog sarajevskog restorana, koji je penzionisane vojnike danas obradovao vrućim ćevapima.

"Svaki dan gledam ove ljude koji po ovoj zimi stoje gladni i žedni pa sam odlučio da učinim ono najmanje što mogu, da ih počastim. Htio sam da pojedu vruće ćevape, a ne da im donosim hladna jela", rekao je vlasnik jedne od poznatih sarajevskih ćevabdžinica.