BiH
7

Penzionisani borci će svoja prava tražiti ispred zgrade Vlade FBiH

Piše: Š. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vojni penzioneri Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane organizovat će proteste ispred zgrade Vlade FBiH u ponedjeljak, 26. septembra, tražeći izmjene Zakona o povoljnom penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Penzionisani u vremenu od 1997. do 2008. godine u okviru smanjenja vojnih efektiva Vojske FBiH potpisali su prilikom penzionisanja ugovor o uslovima penzionisanja sa Ministarstvom odbrane FBiH.

Nakon donošenja Zakona o uštedama 2009. godine, njihove penzije su umanjene za 10 posto, a dolaskom tzv. Platforme na vlast donosi se novi Zakon o povoljnom penzionisanju branitelja kojim umanjuju penzije ostvarene u navedenom razdoblju za 20-70 posto.

Branitelji povoljno penzionisanje nazivaju prinudnim te traže da se zadovolje njihovi zahtjevi, odnosno da se vrate prava ostvarena prilikom penzionisanja.

Nakon skoro godinu dana borbe i više od četiri mjeseca obećavanja zakonodavne vlasti o stavljanju njihovog prijedloga na dnevni red, borci okupljeni u Saveze i Udruženja vojnih penzionera u FBiH pokušat će okupljanjem ispred zgrade Vlade FBiH tražiti ispravljanje nepravde.