BiH
65

Penzioneri kategorični: Ako nam Vlada FBiH ne ispuni samo jedan zahtjev idemo na proteste

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Penzioneri će se danas sastati s predstavnicima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, s premijerom Fadilom Novalićem, federalnim ministrima za rad i socijalna pitanja te finansija i trezora. Predsjednik izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH Mehmedalija Rapa za Klix.ba je izjavio da će neispunjavanje samo jednog od njihovih zahtjeva rezultirati protestima zakazanim za 22. septembar.

Rapa ističe kako su im svi zahtjevi podjednako bitni, ali je ipak najvažnije da penzioneri u Federaciji do 5. u mjesecu dobiju penzije koje će ostati nepromijenjene.

"Na sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH, koja je održana je 11. augusta, dogovoreno je da se Vladi FBiH upute pitanja, odnosno zahtjevi koji se tiču položaja penzionera. Prvi i osnovni zahtjev je da se penzije isplaćuju do 5. u mjesecu te da nam Vlada garantira sadašnji iznos penzija. U zakon o PIO/MIO moraju ući naši zahtjevi, a jedan od njih je da se penzije svake godine usklađuju s rastom plata i troškova života", ističe Rapa.

Dodaje također kako je veoma bitno da se porodicama umrlog penzionera isplati jedna prosječna penzija, te da zakonu podliježe i finansiranje banjskog liječenja penzionera.

"Zahtjev o kojem će se danas posebno raspravljati tiče se blizu 250.000 penzionera koji su penzionirani do 31. jula 1998. godine, a kojima su penzije za 39,2 posto manje. Tražili smo povećanje njihovih penzija za 20 posto, a Vlada nam je obećala samo deset. Nadamo se da će ispuniti obećanje, a ukoliko ne, svima je jasno šta ih čeka 22. septembra", naglašava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, penzionerima je također bitno i formiranje fonda Federalnog zavoda PIO, kao i oslobađanje od plaćanja poreza. Rapa je prethodno izjavio kako je položaj penzionera bio djelimično povoljniji za vrijeme Vlade kojom je predsjedavao Nermin Nikšić, jer su penzije dva puta povećavane za po pet posto.

"Podržavamo svaki potez Vlade FBiH koji će doprinijeti poboljšanju statusa penzionera u FBiH", istakao je Mehmedalija Rapa.