BiH
147

Penzionerima nije usvojen zahtjev o povećanju penzija, prekinut sastanak s Vladom FBiH

Piše: A. B.
Foto: Vlada FBiH
(Foto: Vlada FBiH)
Prekinut je sastanak predstavnika Saveza udruženja penzionera i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zbog neusvajanja zahtjeva o povećanju penzija blizu 250.000 penzionera koji su penzionisani do 31. jula 1998. godine, a kojima su penzije za 39,2 posto manje. Predsjednik Udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić za Klix.ba je rekao da će biti razmotrena mogućnost protesta.

Omerefendić ističe kako predstavnici Vlade FBiH navode da nemaju dovoljno finansijskih sredstava za povećanje penzija navedenoj kategoriji, ali da je ostalih pet zahtjeva ispunjeno.

"Nisu ispunjeni svi zahtjevi koje smo tražili, a bez kompletnog 'paketa' usvajanja nismo željeli pristati na kompromise. U srijedu će biti održana sjednica Izvršnog odbora Udruženja penzionera u FBiH, na kojoj će biti odlučeno da li ćemo izaći na proteste 22. septembra", kazao je Omerefendić.

Na današnjem sastanku penzionera s premijerom FBiH Fadilom Novalićem, federalnim ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, saradnicima te predstavnicima Federalnog ministarstva finansija usvojeno je ostalih pet zahtjeva među kojima su isplata penzija do 5. u mjesecu, mogućnost nesmanjivanja penzija, oslobađanje plaćanja poreza, isplata prosječne penzije porodicama umrlog penzionera, kao i to da će se penzije svake godine usklađivati s rastom plaća i troškova života.

Prema navodima Vlade FBiH, cilj susreta je bio je da se predstavnici ovog saveza penzionera upoznaju o aktivnostima Vlade na ovom planu i prije septembra, kada je planirano donošenje novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH.

Ocijenjeno je da su zahtjevi udruženja penzionera kompatibilni s nastojanjima Federalne vlade da stabilizira penzioni fond i da penzije budu redovno isplaćivane.