Nezadovoljni
101

Penzioneri danas izlaze na proteste: Pred zgradom Vlade FBiH očekuje se dolazak 15.000 ljudi

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Od 12 do 15 hiljada penzionera s teritorije entiteta Federacija BiH okupit će se danas ispred zgrade Vlade FBiH kako bi protestom izrazili nezadovoljstvo zbog neadekvatne zdravstvene i socijalne zaštite penzionera te niskih penzija.

Jedan od ključnih uzroka nezadovoljstva penzionera je nedonošenje zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim bi bili regulisani način i mogućnost povećanja penzija.

Savez udruženja penzionera FBiH pripremio je i zahtjeve koje će predati Vladi FBiH i Parlamentu FBiH. Od Parlamenta FBiH traže da usvoji zakon o PIO-u, organizuje Federalni zavod PIO i da udruženja penzionera oslobodi plaćanja poreza. Od Vlade FBiH traže formiranje fonda, da što prije pošalje zakon u Parlament FBiH, u koji će biti ugrađeni njihovi zahtjevi te povećanje penzija za 10 posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

Penzioneri u FBiH su posljednje povećanje penzija dobili 2014. godine, kada su penzije povećane za 10 posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

"Kada se srede koeficijenti, onda bi trebalo povećati penzije u skladu s povećanjem troškova života koji su tokom prethodnih godina drastično narasli. Nadamo se da će se vlasti konačno trgnuti", rekao je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa.

U FBiH ima 410.000 penzionera, a 66 posto živi od minimalne penzije od 320 KM, dok je prosječna penzija u FBiH u septembru bila 371,50 KM.