I dalje daleko od FBiH
5

Penzije u RS-u od 1. januara veće za 9,2 posto: Najniža sada iznosi 300 KM

B. H.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Svim korisnicima prava na penziju Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske od 1. januara penzije su usklađene i povećane za 9,2 posto.

Upravni odbor Fonda PIO donio je ovu odluku o redovnom godišnjem usklađivanju penzija na osnovu podataka entitetskog zavoda za statistiku objavljenih u "Službenom glasniku Republike Srpske", prema postotku koji je polovina zbira procenta promjene prosječne neto plate i procenta promjene potrošačkih cijena na godišnjem nivou u RS-u prethodnoj godini.

Tako je procenat ovogodišnjeg povećanja penzija za 9,2 posto proizvod rasta plata u prethodnoj godini za 11,4 posto i rasta potrošačkih cijena za sedam odsto. To u zbiru predstavlja 18,4 posto , te je njegova polovina 9,2 posto , koliki je i procenat usklađivanja penzija.

Istovremeno, sa usklađivanjem penzija od 1. januara 2024. godine, na osnovu odluke Vlade Republike Srpske, određeno je povećanje za 9,2 posto i iznosi najniže penzije u svih pet nivoa, u zavisnosti od dužine penzijskog staža.

Isplata usklađenih i tako povećanih penzija za 9,2 posto vrši se početkom februara prilikom isplate penzije za januar 2024. godine.

Prema odluci Vlade Republike Srpske sa sjednice održane 26.1.2023. godine, najniža penzija u ovom entitetu za 2023. godinu iznosila je 275,29 KM. Ukoliko dodamo povećanje od 9,2 posto, dolazimo do 300.61 KM.

Najniža penzija u FBiH trentno iznosi 538,27 KM.