{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Penzije do 296 KM

S
16.8.2009. u 11:23
0
5
Penzije do 296 KM
0
Penzije do 296 KM
Foto: Arhiv
Više od 50 posto penzionera u Federaciji BiH ima penziju do 296 KM, a prosječna penzija manja je od naknade za topli obrok u većini javnih preduzeća i državnih službi, izjavio je član Predsjedništva Saveza kantonalnih udruženja penzionera Ivan Mihaljević.
Mihaljević je potvrdio medijima da je Savez kantonalnih udruženja penzionera u FBiH nedavno na adresu Vlade FBiH i Federalnog zavoda PIO/MIO uputio pismo o aktuelnom stanju i nezavidnom položaju penzionera, koji je, kako kaže, nedopustiv i koji se mora hitno promijeniti.

Prema njegovim riječima, socijalni mir se kupuje na račun kategorije penzionera koja svoja prava ne ostvaruje po osnovu minulog rada i uplaćenih doprinosa, nego je jedina u ovom društvu na čija leđa neko prenosi teret beneficiranih penzija koje su Zavodu PIO/MIO do sada uzele više od 138 miliona KM.

Mihaljević je rekao kako je žalosno da većina penzionera u FBiH mora cijeli mjesec živjeti od onoliko novca koliko neko ko je zaposlen u javnom sektoru dobije samo za topli obrok, što je posljedica vladinih zakona i odluka koje su donošene bez učešća predstavnika penzionera.

"Ukoliko se odmah ne učine pozitivni pomaci u rješavanju gorućih pitanja, među kojima je usklađivanje minimalnih penzija, rješavanje pitanja beneficiranih penzija i prava na zdravstveno osiguranje svih penzionera, bunt i protesti penzionera u FBiH su neminovni", smatra Mihaljević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: