BiH
0

Penjački spektakl u Drežnici

Klix.ba
Novi koncept trodnevnog penjačkog kampa na 15. penjačkom memorijalu "Mirza Humo - Drežnica 2013" okupio je više od pedeset penjača i penjačica i rezultirao velikim brojem izvršenih uspona u najpopularnijim kategorijama.

Posebna vrijednost su četiri nova atraktivna smjera, koje su opremili Samir Repeša i Salih Mulaosmanović uz asistenciju organizatora memorijala, stručnih timova kluba Scorpio i ASPK Neretva.

Ova dva penjača ujedno su bila i najuspješnija u takmičarskom dijelu programa, koji je prethodio završnom, revijalnom dijelu i atraktivnim usponima kroz legendarni smjer Mostarska lasta. Kako se i očekivalo, u ovom smjeru je trijumfovao naš najbolji penjač Armin Gazić.

U srednjoj generaciji penjača najuspješniji su bili 11-godišnji Irijan Durmo, kao najmlađi u ovoj kategoriji, 18-godišnji Zlatan Božović, 13-godišnji Noah Catela i 14-godišnji Faris Zukić, jedan od najperspektivnijih mladih penjača.

Kompletan trodnevni program posvećen je cicibanima, koji su bili i najbrojniji. U ovom dijelu učestvovali su i petogodišnji Sajra Čuljević i Dorijan Durmo, čijim usponima je i otvorena manifestacija memorijala.

Poseban poklon za najmlađe bila je žonglerska radionica sa "šejtanom na kanafi", koju je osmislio i vodio Dino Karadža, nakon svojih prvih penjačkih poduhvata u Drežnici. Diplome svim učesnicima takmičenja uručio je doajen alpinizma u BiH, Muhamed Gafić.