Košarka
0

Razočarenje nakon memorijalnog turnira: Da li je Mirza Delibašić zaboravljen?

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Finalnom utakmicom između Igokee i austrijskog Gmundena završen je još jedan memorijalni turnir u čast Mirze Delibašića, najboljeg košarkaša kojeg je ova država ikad imala.

Trofej devetog memorijalnog turnira "Mirza Delibašić" otišao je u vitrine Igosa dok je u utakmici za treće mjesto Cibona savladala sarajevsku Bosnu.

Ipak, direktor Košarkaškog kluba Bosna Admir Bukva nije krio razočarenje odnosnom građana prema liku i djelu Mirze Delibašića.

"Prije svega, zahvalio bih se svim timovima što su se odazvali da učestvuju na turniru. Oni koji su došli u Skenderiju, mogli su da vide kvalitetne ekipe. Žao mi je što, bez obzira na sve napore koje smo napravili, većinu ne interesuje turnir Mirza Delibašić koji nije bio medijski toliko popraćen što me šokiralo. To dovoljno govori o svima onima koji imaju bilo kakav odnos prema liku i djelu Mirze Delibašića. To je katastrofalno, kao da taj čovjek nije postojao. Valjda je to odraz vremena i društva u kojem živimo", kaže Bukva za Klix.ba.

KK Bosna kao domaćin turnira godinama ulaže vanljudske napore kako bi u Sarajevo došli najbolji timovi i na dostojan način se prisjetili najboljeg bh. košarakaša svih vremena.

"I dalje ćemo to raditi bez obzira ko bude u Klubu. Ove godine smo dokazali da možemo dovesti jake ekipe kao što su Igokea i Cibona. Zadovoljni smo kako je turnir protekao, ali ne i posjetom, odnosom pojedinih medija, spotskih radnika, javnosti... Neka ovo ide na čast onima koji su pozvani a nisu došli. Žao mi je što je to tako, svakom na njegov obraz", dodaje Bukva.

Dosadašnji osvajači "Memorijala Mirza Delibašić":

2005: Efes Pilsen (Turska) 2006: Partizan (Srbija) 2007: Bosna ASA BH Telecom (BiH) 2008: Bosna ASA BH Telecom (BiH) 2009: Fenerbahce (Turska) 2010: Efes Pilsen (Turska) 2011: Budućnost (Crna Gora) 2012: MZT Skoplje (Makedonija)