Novi Grad
22

Penicilin za sarajevske gužve: Uskoro bi moglo početi širenje ulice Džemala Bijedića

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ulica Džemala Bijedića u Sarajevu jedna je od najvažnijih i njena rekonstrukcija može doprinijeti znatnom poboljšanju saobraćaja u gradu. Nakon dugog čekanja to bi se konačno moglo i desiti.

Iako ovaj projekt nije "rješenje svih rješenja" za sarajevske gužve, širenje ulice Džemala Bijedića jeste penicilin za rasterećenje koje se stvara na potezu od Otoke do Nedžarića.

Prvi pojedinačni ugovor za realizaciju prve faze rekonstrukcije i proširenja saobraćajnice u ulici Džemala Bijedića može se potpisati u narednih od sedam do deset dana, nakon čega bi radovi mogli početi na prvoj dionici u dužini od oko 900 metara od 9. do 7. transverzale, rečeno je za Klix.ba iz Općine Novi Grad.

Kompletan projekt podrazumijeva proširenje ulice u dužini od 2,3 kilometra, od kružnog toka kod pijace Otoka do ulaza u Centar "Safet Zajko". Okvirna cijena koja se spominjala 2018. godine je oko 6,5 miliona konvertibilnih maraka.

Aktivnosti na implementaciji ovog projekta provodi već spomenuta Općina Novi Grad Sarajevo uz sufinansiranje Ministarstva saobraćaja KS i Direkcije za puteve.

Kako je tekao proces?

U Općini Novi Grad nam je rečeno da su s Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo 2018. godine potpisali sporazum o zajedničkoj realizaciji tog projekta kojim je Novi Grad preuzeo obavezu projektovanja i provođenja javne nabavke.

"U proljeće ove godine izabran je izvođač radova i pripremljena projektna dokumentacija, dakle, Općina Novi Grad je dio svojih obaveza završila do početka građevinske sezone 2019. godine", kažu iz Općine Novi Grad.

Treba napomenuti da se ovo kosi s ranijim informacijama, jer je poznato da je Novi Grad još u augustu 2018. godine izabrao izvođača radova - sarajevski Euro-asfalt.

Zašto radovi nisu počeli?

Kako kažu iz Novog Grada, radove nismo vidjeli zbog prikupljanja saglasnosti od KJKP Vodovod i kanalizacija i Elektrodistribucije. Naime, njihove instalacije se moraju mijenjati, a tu zamjenu mogu vršiti samo spomenute kompanije.

"S obzirom na to da ViK nije u mogućnosti da rekonstruiše dotrajalu vodovodnu mrežu, jer nema finansijskih sredstava, tražilo se rješenje za taj dio projekta te je u razgovorima između predstavnika Općine Novi Grad, Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i KJKP 'Vodovod i kanalizacija', usaglašeno da izvođač radova, kao dodatne radove, izvrši iskope i nabavku materijala, a da ViK izvodi radove na montaži i zamjeni cjevovoda", rečeno je iz Općine Novi Grad.

Kako se navodi, očekuje se i konačno rješenje kada je riječ o preduzeću Elektrodistribucija, koje će raditi zamjenu postojećih instalacija i povećanje kapaciteta neophodnih zbog stambeno-poslovne izgradnje u toj zoni.

"Prema informacijama koje smo dobili iz Elektrodistribucije, ta saglasnost je u završnoj fazi i trebali bismo je dobiti u narednih nekoliko dana", rečeno je za Klix.ba.

Također, kako je rečeno iz Ministarstva saobraćaja KS, u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi te priprema prvog ugovora na bazi okvirnog sporazuma.