{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pendeš: Zajednički odgovor Zapadnog Balkana treba biti povjerenje i solidarnost

F
22.5.2018. u 15:16
2
8
Pendeš: Zajednički odgovor Zapadnog Balkana treba biti povjerenje i solidarnost
2
Pendeš: Zajednički odgovor Zapadnog Balkana treba biti povjerenje i solidarnost
Zajednički odgovor zemalja zapadnog Balkana u odnosu na savremene izazove treba biti povjerenje, solidarnost te djelotvorni oblici regionalne saradnje, uz podršku NATO-a i Evropske unije (EU) kazala je danas ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš tokom panel diskusije na Forumu "To be Secure" u Budvi.
Ona je u obraćanju kazala i to da konstantno vraćanje u prošlost vodi ka gubitku koraka s vremenom, stagnaciji i pasivizmu te udaljava od realnosti, koja u suvremenom svijetu zahtijeva puni oprez i dinamičnost.

Istakla je primjere djelotvorne regionalne saradnje u oblasti odbrane koji mogu biti model za saradnju i u nekim drugim oblastima, kao što su uspostava sistema regionalnih centara za vojno obrazovanje i obuku te formiranje specijaliziranih regionalnih vojnih formacija.

Izrazila je nadu da će prevladati pragmatičan pristup i da će konsultacije među članicama NATO-a rezultirati odlukom o skorom aktiviranju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP) i početku implementacije ANP-a.

Osim Pendeš, u panel diskusiji o temu "Zapadni Balkan između neriješenih pitanja prošlosti i gorućih izazova" učestvovali su i ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakachanov, ministrica odbrane Makedonije Radmila Šekerinska-Jankovska, ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković te izvršni potpredsjednik Atlantskog saveza Sjedinjenih Američkih Država Damon Wilson, dok je uvodni govor održao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Dosadašnji rad Foruma "To be Secure" obilježilo je mnogobrojno učešće visokih zvaničnika, istaknutih akademika i eksperata, koji se bave pitanjima globalne, transatlantske i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi.

Planirano je da tokom trajanja Foruma Pendeš održi i niz bilateralnih sastanaka, među kojima su za danas planirani odvojeni susreti s ministrom odbrane Crne Gore Predragom Boškovićem i vršiocem dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara u američkom State Department-u Matthewom Palmerom, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: