Negira presudu
780

Pendeš: Ne slažem se s presudom "šestorki", nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata

Piše: A. Z.
Marina Pendeš (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Marina Pendeš (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas je u kasarni Rajlovac obilježena 12. godišnjica Oružanih snaga BiH, kojoj je, između ostalih, prisustvovala i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš koja je tom prilikom komentarisala jučerašnju presudu Haškog tribunala čelnicima tzv. Herceg-Bosne. Pendeš je kazala da se ne slaže s presudom i da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

"Vjerovatno su osuđeni na osnovu dokumentacije koja je dostavljena ili bolje rečeno na osnovu nedostajuće dokumentacije, jer da je dostavljena potpuna dokumentacija vjerovatno bi presuda bila drugačija. Ne slažem se s presudom jer sam bila pripadnica HVO-a, pripadnica sam hrvatskog naroda, a jučer su se novinari utrkivali da bi osudili Hrvate u BiH. Ne slažem se da je to udruženi zločinački poduhvat iz jednostavnog razloga jer dolazim iz Viteza, iz srednje Bosne, gdje smo bili okruženi s pet korpusa i nismo mogli izaći", kazala je Pendeš.

Podsjećamo, Haški tribunal jučer je čelnike Herceg-Bosne osudio na ukupno 111 godina zatvora, a Slobodan Praljak je nakon izricanja presude popio otrov nakon čega je preminuo u bolnici.