Konferencija o miru
10

Pejanović u Milanu: Ruski utjecaj otežava integraciju BiH u EU i NATO

Klix.ba
U Milanu je, uz učešće 13 studenata iz Bosne i Hercegovine, od 17. do 25. februara održana konferencija pod nazivom "Mir u Evropi (i kako živjeti zajedno)".

Konferenciju su organizirali svećenik don Giovanni Salatino i župa Gratosoglio. Među predavačima su bili i bivši talijanski premijer i bivši predsjednik Evropske komisije Romano Prodi, akademik Mirko Pejanović i prof. dr. Franjo Topić.

Govoreći o izgradnji države i stvaranju ozračja mira i stabilnosti u BiH i regiji, Pejanović je naglasio vrlo važnu ulogu međunarodne zajednice za provođenje Dejtonskog sporazuma. Uz, dakako, odgovornost domaćih političara.

"Ruski utjecaj ohrabrivanjem separatizma RS-a i blokadom državnih institucija otežava integraciju BiH u EU i NATO", kazao je.

Profesor sarajevskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta i predsjednik HKD Napredak Franjo Topić govorio je o praktičnom dijalogu i ulozi Katoličke crkve. Naglasio je pritom kako se u Bosni i Hercegovini naprimjer praktički dijalog ostvaruje u katoličkim školama. Uz to, kazao je, Napredak je aktivan riječju i djelom na realiziranju životnog dijaloga.

Romano Prodi je kazao i kako bi zemlje zapadnog Balkana što prije morale postati članice Evropske unije.