Podržimo "Bitku za bebe"
2

Pedijatrija u Sarajevu dobila inkubator, BiH ih treba još 70

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pedijatrijska klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu bogatija je od danas za inkubator, koji im je doniran u sklopu akcije “Bitka za bebe”. Ova humanitarna akcija u BiH je počela 1. juna, a pokrenuli su je Fond B92 iz Srbije i kompanija m:tel.

Inkubator, koji je danas dobila Pedijatrija u Sarajevu, je ustvari poklon kompanije m:tel na početku cijele akcije, a ranije je isti ovakav poklonjen i Pedijatrijskoj klinici u Banjoj Luci. Ukupna vrijednost inkubatora je 58.000 KM.

“Nakon što su nas kontaktirali iz Fonda B92, m:tel se odmah uključio i rado smo pomogli da se akcija uspješno provede na terenu. Mi ujedno želimo biti primjer drugim kompanijama, a nastojat ćemo u ovu humanu borbu uključiti naše poslovne partnere, korisnike, zaposlenike... U svemu smo imali podršku medija, što je od izuzetne važnosti, i nadam se da će tako ostati, jer zajedno radimo humane stvari”, rekao je Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije m:tel.

“Bitka za bebe” je zapravo humanitarna akcija, koju je pokrenuo Fond B92 u Srbiji. Naše komšije su u sklopu ove akcije uspjeli sakupiti novac i kupiti više od 200 inkubatora za porodilišta širom Srbije. B92 nije htio na tome stati i akciju je, uz pomoć partnera u BiH, proširio i na našu zemlju, a “Bitka za bebe” bi ubrzo trebala početi i u Makedoniji.

Prema riječima Verana Matića, predsjednika Fonda B92, porodilištima i klinikama u BiH je potrebno 70 inkubatora.

“Mi smo htjeli prvo porodilištima u Srbiji osigurati 100 inkubatora, ali je akcija uzela maha i sada ih je kupljeno više od 200. U Srbiji je u akciji učestvovalo oko milion ljudi, tako što su pozivali humanitarne brojeve i tako donirali novac, ali i na razne druge načine. U BiH imamo namjeru zajedno sa našim partnerom m:telom i građanima osigurati 70 inkubatora. Toliko ih je potrebno, jer smo mi zvali porodilišta i klinike širom BiH i napravili tu procjenu. Ovo je velika stvar za one male heroje, za mnoge bebe koje nakon poroda ne bi mogle preživjeti. Najmanje što možemo uraditi je da se udružimo i nabavimo neophodne uređaje te tako postanemo humanija društva”, rekao je Matić. Dodao je i to da Fond B92 u Srbiji ima pokretni mamograf, zahvaljujući kojem su pregled obavile hiljade žena širom zemlje.

Pedijatrijska klinika je danas dobila još jedan izuzetno vrijedan poklon od kompanije Dreger. Radi se o neonatalnom ventilatoru vrijednom 88.000 KM. Svečanom uručenju je prisustvovao i Bernhard Schmitt, predstavnik ove kompanije za jugoistočnu Evropu.

Pror. dr. Senka Mesihović-Dinarević, šefica Pedijatrijske klinike i direktorica Discipline za zdravlje djeteta, i prof. dr. Suada Heljić, šefica Neonatalne intenzivne njege Pedijatriske klinike, istaknule su da su ovo izuzetno važne donacije, koje su upotpunile opremu Klinike. Dr. Heljić je rekla i to da u BiH, nažalost, još uvijek postoje porodilišta koja se bore da dobiju toplu vodu.

“Bitka za bebe” u BiH će trajati do kraja ove godine, a novac se može donirati pozivom na broj 1411 iz m:tel fiksne i mobilne mreže.