Počinje "Bitka za bebe" u BiH
8

Akcija za kupovinu 70 inkubatora za porodilišta

Klix.ba
Zajedno sa Fondom B92, već iskusnim "borcem za bebe", kompanija m:tel je odlučila da humanitarnu akciju "Bitka za bebe" - borbu za dječije živote, prenese i u BiH. Riječ je o akciji za kupovinu inkubatora za porodilišta širom BiH.

U saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS te kliničkim centrima i porodilištima širom BiH, Fond B92 došao je do broja od 70 inkubatora, potrebnih u ovom trenutku, kako bi se stanje u bh. porodilištima moglo nazvati optimalnim.

"Heroji ne mogu sami" bila je osnovna poruka sa najavne konferencije za medije, održane 1. juna u Banjoj Luci. Upućen je poziv svim građanima da pozovu broj 1411 i tako daruju 1 KM za bebe (pozivi su mogući iz m:tel mobilne i fiksne mreže).

Obraćajući se na konferenciji za medije, generalni direktor m:tela Predrag Ćulibrk je izjavio da će, kao dobar primjer drugim društveno odgovornim kompanijama, porodilištima u Banjoj Luci i Sarajevu m:tel donirati dva inkubatora u vrijednosti od oko 58.000 KM, tako da će oba porodilišta dobiti po jedan inkubator za intenzivnu njegu.

"Nastojat ćemo da u ovu humanu borbu uključimo naše poslovne partnere, korisnike, ali i naše zaposlene", izjavio je Ćulibrk i dodao da m:tel posebnu zahvalnost duguje medijskim partnerima akcije. Kako je rečeno, više od 40 medija iz cijele BiH je spremno da daruje dragocjeni medijski prostor za bitku pod zastavom humanosti.

Predsjednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić je naglasio kako je u Srbiji sistemski riješen problem nepostojanja inkubatora u tamošnjim porodilištima i da su rezultati akcije premašili sva očekivanja.

Kada je riječ o BiH, već na samom početku je akcija naišla na prijateljsku podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, a ministar Ranko Škrbić je ocijenio ovaj projekt izuzetno humanim i značajnim.

Podsjećamo, "Bitka za bebe" traje do kraja 2012. godine, a svi imamo priliku da pokažemo humanu stranu i uzmemo učešće u akciji u kojoj je jedina nagrada život.

Za sve koji žele da se pridruže akciji više info na bitkazabebe.mtel.ba.