Predočili zahtjeve
2

Pedesetak građana ispred zgrade Vlade u Sarajevu: Poduzmite mjere zbog zagađenog zraka

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Neformalna grupa građana Sarajeva je danas u parku ispred Vlade KS organzirala mirne proteste zbog velikog zagađenja zraka u glavnom gradu BiH. Na ovom skupu pojavilo se pedesetak građana.

Organizatori i građani došli su ispred zgrade Vlade KS, kako su istakli, zbog toga što su podaci o kvalitetu zraka u Kantonu Sarajevo uznemirujući, a skeptični su, dodaju, u vezi s odlučnošću nadležnih institucija da se ozbiljno posvete sistemskim i dugoročnim rješenjima.

"Mi smo se danas simbolično okupili ispred zgrade Vlade KS, ali to ne znači i da nekoga javno prozivao imenom i prezimenom za loš kvalitet zraka u Sarajevu. Ovim želimo osvijestiti javnost da što više potencira da se poduzmu određene aktivnosti kako naša djeca ne bi dugoročno udisala otrovan zrak, ali i građani glavnog grada BiH", rekao je Sanjin Gijo iz neformalne grupe građana.

Adisa Vejo iz neformalne grupe kazala je da je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretne mjere za rješavanje ovog problema.

"Najveći problem su mala ložišta. Njih treba zamijeniti adekvatnim grijanjem", kazala je Vejo.

Jasmin Hubanić, jedan od građana, istakao je da je danas izašao na proteste jer je nezadovoljan situacijom koja se već godinama ne mijenja.

"Zagađenje je strašno i tako je već 200 godina. Kao da smo u 18. vijeku. Od priče nema ništa, jedino ako se budemo ovako okupljali moguće je da će se nešto promijeniti i da će nadležni reagovati", poručio je.

Definisali su i okvirne zahtjeve, a jedan od njih je da se ojačaju kapaciteti nadležnih inspekcija za primjenu mjera na terenu i da se transparentno provedu dugoročne i kratkoročne mjere te da se putem sredstava informisanja Vlada izjašnjava o svim poduzetim mjerama.

Premijer KS Edin Forto obratio se građanima kazavši kako ide na sastanak s ambasadama da bi se iznašlo rješenje kako bi se ugradili prečiščivaći zraka u osnovne škole i podijelile maske djeci uzrasta do 12 godina.

Podsjetimo, na prošlosedmičnoj press konferenciji Vlada KS je najavila da će socijalno ugroženim građanima ovog kantona osigurati besplatne zaštitne maske i prečišćivače zraka kao pomoć zbog izuzetno velikog zagađenja.

Također, Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS rekao je kako će onda kada Vlada KS proglasi mjeru "Uzbune" biti besplatan javni gradski prijevoz kako bi građani manje koristili vlastita vozila i time doprinijeli smanjenju zagađenja zraka.

Trenutno je na snazi mjera "Upozorenje", jer je za razliku od prethodnih dana u glavnom gradu BiH zrak manje zagađen i prema podacima stanice AirVisual koja prikuplja informacije sa svih mjernih stanica, trenutni prosjek u Sarajevu iznosi 73AQI i on se smatra nezdravim samo za rizične grupe građana.