BiH
10

Pećanac: Zbog ministarskog mjesta ne vrijedi izdati ideju socijaldemokratije

FENA
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac u intervjuu za Radio Federacije BiH danas je izjavio da "ne vrijedi zbog jednog ministrskog mjesta izdati ideju socijademokracije“.

Na pitanje da li je tačno da postoji duže vrijeme latentni sukob sa Mirom Lazovićem, Pećanac je rekao da ne želi kriti da postoje različita mišljenja.

"Ovo nije borba ko će biti predsjednik, u pitanju je da li ćemo i dalje ostati jedina socijaledemokratska stranka sa izvornom principima socijademokracije ili ćemo se malo približiti nekim nacionalnim strankama", rekao je Pećanac.

Također je potcrtao da se to neće desiti dok je on na čelu SDU-a.

"Dok sam ja predsjednik nećemo se približiti nacionalnim strankama jer sam se politički angažirao upravo protiv takvog koncepta. Ne želim zbog grama vlasti da izdam izvornu ideju. Zbog dva ministarska mjesta nije vrijedno odstupiti niti od jednog principa socijaldemokracije", poručio je Pećanac.

Na pitanje da li je tačno da je struja okupljena oko Mire Lazovića bliska SDA, odgovorio je da je to pitanje za Lazovića, ističući da nije zainteresiran da bude predsjednik stranke koja će imati jednog ili dva poslanika.

Tako je Pećanac poručio da "ima namjeru okupljanja manjih stranaka, odnosno, formiranje bloka 14" aludirajući na blok koji bi činili Naša stranka, Stranka penzionera, Liberalna stranka, ali i Stranka za BiH, za koju tvrdi da je promijenila koncept, te novoformirana Demokratska fronta Željka Komšića.