BiH
2

Pećanac: Novi zakon vodi apsolutnoj depolitizaciji policije i finansijskoj samostalnosti

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nacrt novog zakona o unutarnjim poslovima Kantona Sarajevo (KS), čiji je tekst usklađen s rješenjima sadržanim u novom federalnom Zakonu o unutarnjim poslovima, urgentno će biti upućen Vladi KS-a na usvajanje, a potom proslijeđen u skupštinsku proceduru.

Radi se o zakonu koji je usklađen s međunarodnim standardima u pogledu osiguranja pune neovisnosti od političkog utjecaja na rad policije, te koji, uz uvođenje novih rješenja u vezi sa statusom, ovlastima i odgovornostima MUP-a, Uprave policije, Neovisnog odbora i policijskog komesara, predstavlja model za zakonsko reguliranje ove oblasti na kantonalnom nivou uopće.

Kako je danas na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo ministar unutarnjih poslova KS-a Nermin Pećanac, novi zakon o unutarnjim poslovima, prvi je iz seta zakona kojim se regulira oblast unutarnjih poslova na nivou kantona, a koji uz ovaj, čine i Zakon o policijskim službenicima i Zakon o naknadama i plaćama policijskih službenika.

"S ova tri zakona napravit ćemo ambijent u MUP-u KS-a koji vodi apsolutnoj depolitizaciji policije i njenoj finansijskoj samostalnosti", kazao je Pećanac, navodeći da Nacrt zakona o unutarnjim poslovima KS-a uživa punu podršku međunarodnih partnera - OHR-a, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Delegacije Evropske unije u BiH i EUSR-a.

Policijski komesar, generalni inspektor Vahid Ćosić ocijenio je da se novim zakonskim rješenjima insistira na dostizanju najviših profesionalnih standarda te preciziraju nadležnosti i status određenih organizacijskih segmenata, uključujući i jačanje statusa Uprave policije MUP KS-a.

Podsjetio je da aktivnosti na donošenju novog zakona o unutarnjim poslovima traje veoma dugo, još od vremena/mandata EUPM-a u BiH (Policijske misije EU), a da je, u međuvremenu, donesen i Pravilnik o standardiziranoj policijskoj opremi za policijske službenike MUP KS-a, te da slijede aktivnosti na donošenju drugih podzakonskih akata.

Izradu Nacrta novog zakona o unutarnjim poslovima KS-a pozdravio je i predstavnik Sindikata policije KS-a Nedžib Đozo, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je ovaj sindikat prihvaćen kao partner prilikom iznalaženja novih zakonskih rješenja, odnosno da je u punom kapacitetu uključen u te aktivnosti.

Sidikat, kako je kazao, insistira na stanovištu da sva tri zakona, koji čine spomenuti set zakona, budu upućeni "u paketu" u proceduru donošenja.

Nacrtom zakona o unutarnjim poslovima KS-a uvodi se novi pravni status Uprave policije, koja će, umjesto dosadašnje organizacijske jedinice, postati upravom unutar MUPKS-a te imati status policijskog organa i budžetskog korisnika.

Ovim se zakonom, kako je rečeno, preciziraju nadležnosti ministra i policijskog komesara da bi se izbjeglo njihovo preklapanje. Jasno je definirano da MUP-om rukovodi ministar, a da je policijski komesar za svoj rad odgovoran ministru i Vladi KS-a.

Nadalje, utvrđuju se mehanizmi za disciplinsku odgovornost policijskog komesara kao državnog službenika, a, kako je konstatirano, na drugačiji i primjereniji način definirani su rad i sastav Neovisnog odbora (NO) kod izbora i ocjene rada policijskog komesara.

Predviđeno je da taj odbor čini sedam članova, te da svi budu iz reda građana (prema važećem zakonu, pet članova su iz reda građana, a dva su iz sastava Uprave policije).

Novim zakonom je na jasniji način definirana i uloga Odbora za žalbe javnosti da bi se na djelotvorniji način primijenio i realizirao određeni vid civilne kontrole nad radom policijskih struktura, rečeno je.

Između ostalog, na pres-konferenciji povodom predstavljanja Nacrta zakona o unutarnjim poslovima KS-a, novinarima je prezentiran i sadržaj pisma koje je u znak podrške aktivnostima na donošenju novog zakona ministru Pećancu uputio visoki predstavnik Valentin Inzko.

U pismu se na nedvosmislen način iskazuje zadovoljstvo rješenjima sadržanim u Nacrtu novog zakona te ističe odlučnost i spremnost OHR-a, EU i SAD-a da pruže podršku njegovom brzom usvajanju.