Posljednje upozorenje klubovima
1

Pećanac: Istjerati kriminalce i huligane iz VIP loža i vratiti sigurnost na stadione

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar kulture i sporta KS Ivica Šarić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon nemilih scena na utakmici Željezničar - Travnik prije nekoliko dana, kada je povrijeđeno 19 policajaca i dva navijača te uhapšena tri navijača, čelnici sarajevske policije i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić održali su sastanak sa predstavnicima sportskih saveza čije je sjedište u Sarajevu.

Predstavnicima sportskih saveza je jasno stavljeno do znanja da klubovi moraju poduzeti sve kako bi stvorili siguran ambijent na sportskim priredbama kao organizatori, te da redari i zaštitari moraju biti svjesni svojih obaveza pri osiguravanju ovih događaja.

"Ne želimo više biti alibi klubovima zbog propusta u organizaciji. Policija uvijek daje svoj maksimum i jedina se pridržava Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima Kantona Sarajevo, koji je donesen još 2007. godine i koji je veoma dobro riješio svu problematiku u ovoj oblasti. Međutim, danas smo na sastanku mogli čuti da pojedini predstavnici sportskih saveza ne znaju za taj zakon. To se mora promijeniti i svi moraju početi ispunjavati obaveze iz tog zakona, a ne samo policija. Posljednji događaj, kada je povrijeđeno 19 policajaca, nas je primorao na reakciju. Nešto se mora promijeniti", rekao je ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac na konferenciji za medije, koja je ovim povodom upriličena u Sarajevu.

Maksimalnom silom protiv izgrednika

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Vahid Ćosić je istakao kako policija ubuduće, u skladu sa zakonom, neće bježati od toga da primijeni maksimalnu silu protiv izgrednika, kako bi omogućili ljudima da nesmetano i u normalnim uslovima prisustvuju sportskim događajima.

Međutim, istakao je da pritom klubovi moraju stvoriti sve potrebne uslove za odigravanje utakmica koji se od njih traže, te je kao poseban problem napomenuo činjenicu da stadioni Koševo, Grbavica i Otoka ne ispunjavaju osnovne sigurnosne uslove za odigravanje utakmica. Ćosić je, kao i ministar Pećanac, naveo kako će klubovima biti upućena pisma posljednjeg upozorenja da nešto učine u vezi sa ovim pitanjima, kao i da bi policija u budućnosti mogla odbiti da osigurava sportske događaje ukoliko ustanovi da organizatori nisu ispunili svoje obaveze.

"Bolje je da se neka utakmica ne odigra nego da se desi neka tragedija. Danas smo mogli čuti da su pojedini klubovi plaćali i 260.000 KM zbog upotrebe pirotehnike na utakmicama, a da su taj novac uložili u sigurnost na stadionima danas ne bismo ni morali imati ovaj sastanak. Nadalje, nedopustivo je da u VIP ložama na stadionima sjede kriminalci i huligani, što upućuje na jedan jedini zaključak, a to je da su pojedina rukovodstva klubova taoci tih ljudi. Takve osobe treba ukloniti iz sporta, kao i iz VIP loža", rekao je Pećanac.

Nožem na policajca pa na slobodu

Na konferenciji za medije je sa zgražanjem istaknuta činjenica da su sva trojica izgrednika, koji su prije nekoliko dana napali policajce na Grbavici, dan nakon hapšenja pušteni na slobodu. "Jedan od njih je nožem napao policajca i zaista je mučna spoznaja da je Tužilaštvo te izgrednike odmah pustilo na slobodu. Zato ćemo mi nakon današnjeg sastanka vrlo brzo imati sastanak i sa predstavnicima Tužilaštva Kantona Sarajevo, jer se ovakve situacije više ne mogu tolerisati", rekao je Pećanac.

Ministar Ivica Šarić je najavio kako će ubuduće uz ulaznice za utakmicu biti dijeljeni leci na kojima će pisati koje su sankcije predviđene za izgrednike. Šarić je dodao i kako mu je potpuno nejasno da neko ko organizuje značajne sportske događaje uopće ne mari za sigurnost na tim događajima. On je također naveo primjer Engleza koji su imali velike probleme sa huliganima na utakmicama, a danas gledatelji u Engleskoj utakmice gledaju kao u pozorištu. "Edin Džeko nema vremena da vozi luksuzne automobile po gradu, ali se zato zna ko ih vozi i ko nam sjedi u VIP ložama. Nažalost, takve su osobe uzori mladima i zato se nadam da im više neće biti mjesta u VIP ložama na stadionima", naveo je Šarić. Na sastanku je, između ostalog, dogovoreno da ministar Šarić pojača nadzor provođenja Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima KS.