Na vijest o skupljoj vodi i grijanju
0

Pećanac: Građani, pljačkaju vas!

Piše: N. Jamaković
Nermin Pećanac
Nermin Pećanac
Vlada Kantona Sarajevo u srijedu je donijela odluku o poskupljenju vode za 25 i grijanja za 33 posto u Sarajevskom kantonu, počevši od 1. novembra.

Vlastodršci su tako pokazali koliko su zabrinuti za kućne budžete građana koji su im izglasali fotelje. Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić je, donoseći ovakvu odluku, prokomentarisao kako će Vlada putem budžeta osigurati da ovu "korekciju cijena" ne osjeti oko 9.000 građana koji su u stanju socijalne potrebe. Međutim, naš sagovornik, poslanik u Skupštini KS i nekadašnji premijer KS Nermin Pećanac, ističe kako je smiješno govoriti da je 9.000 socijalno ugroženih u KS, gdje živi više od 80.000 penzionera s penzijama od po 400 KM.

Dokle će građani trpjeti

"Oni se ponašaju kao da ne znaju da je milion građana BiH na ivici siromaštva, da je 60 posto penzionera u stanju ekstremnog siromaštva... Nisu urađene socijalne karte, socijalni programi su nikakvi, potpuno je nelogično da istu cijenu vode plaćaju penzioneri i ljudi koji su zaposleni. No, odavno je postalo jasno - više nije pitanje šta će to ovi na vlasti uraditi, već je pitanje dokle građani sve to više mogu trpjeti", kaže Pećanac za Sarajevo-x.com.

On je dodao kako se cijena plina povećava bez ikakvog obrazloženja te ističe da je previše ruku u lancu distribucije plina do krajnjeg potrošača.

"Pravo je pitanje po kojem to osnovu Energoinvest uzima jedan posto od cijene plina, ili što nam treba BH Gas, kad je i prije rata Sarajevogas samostalno nabavljao plin. BH Gas je klasična politička firma, a ovi građani se pljačkaju. Mi smo iz SDU-a i ranije podnosili krivične prijave protiv nadležnih i ako treba učinit ćemo to opet. A ljudima iz SDP-a koji danas drže vlast i koji su najviše odgovorni za novo poskupljenje bih poručio samo da uzmu stenograme sa sjednica Skupštine KS iz prošlog mandata kad su bili opozicija i kad su bili izričito protiv poskupljenja komunalnih usluga", kategoričan je naš sagovornik.

Mehmedić: Ovo je udar na život

Pećanac je, međutim, istakao i da je Skupština KS u prošlom mandatu donijela zaključak prema kojem Vlada KS ne može donositi odluke o poskupljenju komunalnih usluga bez saglasnosti Skupštine. "Bez obzira na sve, mi bismo trebali biti pravna država i ova bi Vladina odluka trebala doći na Skupštinu. Mada, uvjeren sam, oni će učiniti sve da do toga ne dođe", zaključio je Pećanac. Novi namet na sirotinju osudio je i nekadašnji premijer KS, a danas poslanik u Skupštini KS Besim Mehmedić.

"To je zaista neprimjerena i nemoralna odluka. Ne mogu shvatiti kako neko može stavljati so na ranu, kad znamo u kakvoj situaciji živimo. Ne radi se tu više ni o priči o socijalnim programima i slično, ovo je udar na život! I to samo da bi se pokrili gubici i spašavala preduzeća. Ja to zaista ne mogu prihvatiti", rekao je Mehmedić.

Poslanik u Skupštini KS, Dino Konaković, je istakao kako je svako poskupljenje u ovakvoj situaciji veoma bolno za veliki broj građana. "Koliko znam, politički stavovi su bili da se ne donosi odluka o poskupljenjima bez kvalitetnih socijalnih programa. Dakle, objektivnih razloga za poskupljenje možda i ima jer su se cijene mijenjale i jer je to ranije trebalo rješavati, ali prije nego adekvatno zaštitimo ljude koji nova poskupljenja ne mogu podnijeti takvu odluku nije trebalo donositi", rekao je Konaković za Sarajevo-x.com. Kontaktirali smo i zastupnice SDP-a u Skupštini KS, Segmedinu Srnu Bajramović i Edinu Papo, ali nam one zbog obaveza nisu mogle odgovoriti.