BiH
16

PDP: Vlast je ogrezla u korupciju, a Lukač trenira strogoću

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Član Predsjedništva PDP-a Milenko Ristić i i član Glavnog odbora ove stranke Radomir Njeguš rekli su danas u Banjoj Luci da je vlast u RS ogrezla u kriminal i korupciju, a da ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač trenira strogoću zavodeći redu u policiji.

"Sva istraživanja govore da su kriminal i korupcija sveprisutni u RS i da prema tim parametrima RS, odnosno BiH, zauzima pretposljednje mjesto u regionu. Jedino je Albanija gora od nas. Sve ozbiljne analize govore da se svake godine RS opljačka za 200 miliona maraka kroz najrazličitije procedure - putem direktnih i indirektnih poreza, pranja novca", rekao je Njeguš.

Odgovorne ustanove, poput policije i tužilaštva, dodao je on, postale su obesmišljene i služe samo za progon neistomišljenika.

"Ministar Lukač, koji važi za savjesnog profesionalca, sada trenira strogoću nad policijom, a bojim se da će se to treniranje strogoće uskoro proširiti i na građane. Sve donesene strategije za borbu protiv kriminala i korupcije ostale su mrtvo slovo na papiru i o njima ne vrijedi govoriti", smatra Njeguš.

Ristić je dodao da PDP pozdravlja brzo formiranje vlasti na nivou BiH, tvrdeći da su političari više skloni destrukciji, nego rješavanju egzistencijalnih problema.

"Očigledno je da više nemamo povjerenje izvana, jer su propali pregovori sa Rusima, Kinezima i Italijanima. Mi smo zemlja koja nema jasno definisane zakone regulative i ta neozbiljnost stiže na naplatu. Sve donesene strategije za razvoj bilo kojeg sektora padaju u vodu, jer nisu donesene na ozbiljnim temeljima", rekao je Ristić.

PDP