O štrajkovima širom RS
0

PDP: Vlada nesposobna da riješi probleme

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Partija demokratskog progresa (PDP) ukazala je danas da svakodnevni štrajkovi, od Hercegovine preko Doboja do Banje Luke, pokazuju u kakvoj ekonomsko-socijalnoj krizi se nalazi RS i da je očigledno da Vlada nije sposobna da riješi ove probleme.

Iz ove stranke saopćavaju i da odluka Vlade RS-a da smanji maksimalne iznose stambenih kredita za mlade bračne parove i kredite za preduzetnike, pokazuje da kabinet Aleksandra Džombića nema viziju kako da, u uvjetima krize, pomogne privredi i vrati optimizam mladim ljudima.

"Nakon pet godina funkcioniranja IRB-a, umjesto povećavanja maksimalnih iznosa i ukupnog broja plasiranih kredita, Vlada RS-a uvodi restrikcije što jasno govori da je projekt IRB-a potpuno pogrešno vođen", ukazuje PDP.

IRBRS-a je promijenio uvjete za davanje kredita iz više linija koje daje ova banka, pri čemu su poljoprivrednicima umanjene kamate, ali su pooštreni uvjeti za kredite za mlade bračne parove, a umanjen je najveći iznos kredita s dosadašnjih 100.000 na 80.000 KM.

Iz PDP-a ističu da je, u uvjetima krize Vlada RS-a preduzećima i malim preduzetnicima trebala osigurati dodatne stimulanse, a ne smanjivati i onako nedovoljnu podršku.