{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PDP: Penzioneri u RS će biti najsiromašniji na Balkanu

F
10.7.2011. u 16:15
0
40
PDP: Penzioneri u RS će biti najsiromašniji na Balkanu
0
PDP: Penzioneri u RS će biti najsiromašniji na Balkanu
Sramota, bruka i bezobrazluk, riječi su kojim su predstavnici Partije demokratskog progresa (PDP) danas ocijenili Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Republici Srpskoj, koji je entitetska vlada uputila na usvajanje Narodnoj skupštini.
Naglašavajući da ovaj zakon predstavlja odraz katastrofalnog finansijskog stanja u RS-u, potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović je ukazao da se njime dodatno "uzima" novac od penzionera u RS-u i to godišnje 50 miliona maraka.

"To znači da će oko 45.000 penzionera u RS-u dobiti u prosjeku za 100 maraka manju penziju mjesečno", rekao je Borenović i pozivajući se na računicu koju su napravili u PDP-u dodao da će penzije u RS-u, umjesto povećanja koje je tražila najstarija populacija biti smanjenje za u prosjeku 10 posto.

Ako ovaj zakon bude usvojen, ukazao je, penzioneri u RS-u bit će ubjedljivo najsiromašniji na Balkanu.

"Ovo je dodatno siromašenje penzionerske populacije u RS-u, a, umjesto da se namiri 100 miliona u Fond PIO, namjenska izdvajanja iz entitetskog budžeta im se smanjuju na godišnjem nivou s 200 na 150 miliona", ukazao je Borenović i upozorio da je ovaj zakon pokazatelj kakva je politika Vlade RS-a prema boračkoj populaciji, kojoj se briše pravo na penziju po osnovu učešća u ratu.

Naime, nacrt zakona nije predvidio garancije za učesnike NOR-a i borce iz RS-a učesnike proteklog rada u BiH, u smislu garantovanja penzijskog osnova koji je sada na nivou 480 KM.

I Slavko Vučurević, također potpredsjednik PDP-a ukazao je na današnjoj pres-konferenciji da takav odnos prema bivšim borcima nije primijenjen ni u jednoj zemlji u okruženju, te postavio pitanje kako će se toj populaciji kompezirati prava kroz novi zakon o pravima boraca kada novca nema.

Predstavnici PDP-a naglasili su i da se od penzionera "uzima" 50 miliona maraka kako bi vlast u RS-u pravila "nepostojeće" aerodrome, kupovala automobile i nepotrebne zgrade, plaćala raznorazne druge troškove, pa zbog svega ovog očekuju oštru reakciju penzionera, boraca i sindikaza na ovako pripremljen zakon.

Za Vladu, kao predlagača bi bilo, kazali su, bolje da ovaj "katastrofalni" zakon povuče iz parlamentrane procedure.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: