"Tražit će smjene pojedinaca"
0

Bivši borci RS-a zaprijetili da ne žele novi penzioni zakon

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Protiv Nacrta zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u RS-u danas su se izjasnili i predstavnici bivših boraca (BORS), zatraživši njegovo povlačenje, jer će u suprotnom uslijediti i njihova reakcija.

Ukoliko se Vlada i parlamentarci ogluše na njihove zahtjeve, tražit će i smjenu nadležnih, saopćeno je.

“Ponuđenom verzijom Nacrta zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, na mnogim mjestima su ugrožena ili poništena već priznata prava boračkih kategorija”, kazao je predsjednik Predsjedništva BORS-a Dražen Perendija i dodao da će, ukoliko Narodna skupština ipak usvoji ovaj zakona, tražiti da se javna rasprava zaledi i da se sačeka primjena novog zakona o pravima boraca.

Perendija je u izjavi novinarima nakon sjednice Predsjedništva BORS-a kazao da ovim zakonom oko 42.000 penzionisanih boraca bivše Vojske RS-a u prosjeku na mjesečnom nivou gubi oko 125 maraka.

Borci nemaju, naglašava, nikakve garancije i ne vjeruju nikome da će njihova prava biti ugrađena kroz zakon o pravima boraca, te da zato nemaju ni bilo kakvu obavezu da daju podršku ovom zakonu.

“Vrlo smo odlučni u svojim zahtjevima i ako Skupština RS ne bude prihvatila naše stavove preduzećemo druge mjere i zatražiti smjenu mnogih pojedinaca", zaprijetio je Perendija.