BiH
2

PDP: Utvrditi ko je u RS-u odgovoran za "brutalnu" pljačku Birča

FENA
Generalni sekretar Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak izjavio je danas da se mora utvrditi ko je od predstavnika vlasti i kontrolnih institucija Republike Srpske odgovoran za zloupotrebe u Fabrici glinice Birač iz Zvornika.

On je potvrdio da je MUP RS-a jučer zvanično potvrdio da je Birač brutalno opljačkan.

"Moraju se utvrditi oni koji su odgovorni za to i u RS-u. Javnost mora da zna šta su to radile Agencija za bankarstvo, Poreska uprava, Ministarstvo finansija i Vlada RS-a dok je trajala pljačka u Birču. Nemoguće je da se onakav kriminal, koji MUP RS-a opisuje, desi bez značajne podrške u institucijama RS", rekao je Crnadak.

Na ta pitanja, kazao je, javnost mora dobiti odgovore.

MUP RS-a dostavio je Specijalnom tužilaštvu RS-a dva izvještaja zbog zloupotreba, "teških“ oko 100 miliona KM, protiv pet bivših rukovodilaca Birča i povezanih preduzeća te fabrike, a koji se odnose na period iz decembra prošle godine.

Crnadak je još rekao da PDP nema nikakvu odgovornost za usvajanje mehanizma za ukidanje bezviznog režima, za šta ih je optužio potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić.

"Napadi na PDP su počeli nakon što je PDP usvojio deklaraciju o borbi protiv nepotizma. Radojičić je jedan od najradikalnih primjera gdje se republičke institucije stavljaju pod porodičnu kontrolu. Protiv toga ćemo se žestoko boriti", dodao je Crnadak na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Naveo je da Radojičić ne poznaje odnose u Briselu, niti kako se donose odluke, pa stoga i optužuje PDP.

"Bilo bi bolje da Radojičić objasni šta su radila silna predstavništva RS-a u svijetu i zašto nisu izlobirala da do takve odluke Evropskog parlamenta ne dođe", kazao je Crnadak.