Hitna sjednica
133

PDP traži puštanje Dragičevića, Stanivukovića i Šukala: Izvedite ubicu pred lice pravde

Klix.ba
Hapšenje Stanivukovića (Foto: Srpskainfo.com)
Hapšenje Stanivukovića (Foto: Srpskainfo.com)
Predsjedništvo Partije demokratskog progresa (PDP) traži hitno puštanje svih osoba koje su danas uhapšene u Banjoj luci, zaključeno je na večerašnjoj hitnoj sjednici ove stranke.

Naime, nakon dešavanja u Banjoj Luci, Predsjedništvo PDP-a donijelo je nekoliko zaključaka na hitnoj sjednici.

"Osuđujemo svaku upotrebu sile prema građanima i zahtijevamo da se prekine represija prema porodici Davida Dragičevića. Tražimo hitnu smjenu Dragana Lukača sa pozicije ministra unutrašnjih poslova RS-a, a od nadležnog Tužilaštva da dovede pred lice pravde ubicu Davida Dragičevića", poručili su iz PDP-a.

Predsjedništvo PDP-a poziva sve stranke iz BiH da zaustave represiju prema porodici Dragičević te pruže podršku Davidovom ocu Davoru i majci Suzani u borbi za istinu i pravdu.

Na pitanje novinara u kakvom stanju su funkcioneri PDP-a koji su također danas uhapšeni, iz PDP-a odgovaraju kako su Draško Stanivuković i Adam Šukalo i dalje u pritvoru u stabilnom stanju, a Branislav Borenović je pušten na slobodu iz Centra javne bezbjedosti Banja Luka.

Koliko dugo će se Stanivuković i Šukalo zadržati u pritvoru, još nije poznato.

David Dragičević, kojeg su pripadnici MUP-a RS-a uhapsili jutros jer se nije odazvao sudskom pozivu na saslušanje, i dalje je u pritvoru. On će navodno sutra biti predat Tužilaštvu RS-a.

Podsjećamo, MUP RS prije nekoliko dana je saopćio da su protiv Davora Dragičevića i još 19 osoba, među kojima je i Draško Stanivuković, podnesene krivične prijave zbog okupljanja ispred Narodne skupštine Republike Srpske 17. decembra, u vrijeme održavanja posebne sjednice na kojoj je izabrana nova vlada.