BiH
0

PDP: Što prije provesti ekonomske mjere za izlaz RS-a iz krize

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Partija demokratskog progresa (PDP) je zbog duga RS-a od 5,3 milijarde KM, odnosno njegovorim učešćem u BDP-a od čak 60,3 posto, te drugih loših ekonomsko-socijalnih pokazatelja, predložila pet mjera za poboljšanje ekonomskog stanja u tom bh.entitetu.

U ovoj stranci predlažu ograničenje godišnje rate kredita na 350 miliona, sa sadašnjih više od 750 miliona KM, zatim restruktuiranje svih postojećih kredita kako bi se rok otplate produžio na dvostruki vremenski period, a iniciraju i smanjenje opterećanja privrede, kroz poreze i doprinose te ukidanje parafiskalnih nameta.

PDP-e smatra da je neophodno povećati i najnižu plaću, smanjiti budžetske troškove za 30 posto, restruktuirati javna preduzeća, povećati fiskalnu disciplinu i transparetnost trošenje budžetskih sredstava, čime bi se smanjila i korupcija.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je danas na press konferenciji u Banjoj Luci je upozorio da je neophodno što prije provesti ove mjere, jer su opasne tvrdnje vlasti kojima se zanemariju ili govore neistiniti ekonomski pokazatelji u RS.

Ukazao da je otplata duga u RS-u na godišnjem nivou porasla za oko sedam puta u odnosu na 2008.godinu, broj zaposlenih manji je za oko 56.000 u odnosu na 2007., a prosječna stopa rasta BDP-a gotovo nula u posljednjih sedam godina, što, naveo je, u potpunosti demaskira priču zvaničika u RS-u kako taj bh. entitet ima gotovo najaveći rast u regionu.

Članica Glavnog odbora Jelena Trivić je pojasnila da je dug RS-a 2008. bio tri milijarde KM, dok je 2015. dostigao 5,3 milijarde, a godišnje rate kredita su sa 7,8 posto porasle na čak 44,3 posto, s posebnim upozorenjem da zaduženja nisu korištena za ekonomski razvoj.

"Realna stopa rasta BDP-a od 2008.godine je mizerna. Prosječna stopa rasta BDP-a od 2008.godine iznosi svega 0,17 posto, što znači da teži nuli", upozorila je Trivić ukazavši da RS ustvari i nema ekonomski rast.

Pojasnila da je svjetska ekonomska kriza odavno prošla te da stoga i ne stoji često ponavljena floskula zvaničnika da je ekonomsko stanje u RS uslovljeno tim problemom koji je bio prisutan prije sedam godina.

RS ima problem i s izjednačenim brojem osiguranih radnika i penzionera, dugovanjima fondova zdravstva i penzionog sistema koja prelaze iznos od 869 miliona KM...

Trivić je ukazala i na zvanične statističke podatke u RS-u koji govore o padu životnog standarda u posmatranom periodu od 23,5 posto te ponovila da s ovakvim pakazateljima, a bez provođenja mjera RS može ići samo nagore.