Pripremaju krivične prijave
0

PDP ne prihvata rezultate izbora za srpskog člana Predsjedništva BiH

FENA
Partija demokratskog progresa (PDP) ne priznaje rezultate izbora za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine jer je “evidentno da se desila izborna krađa”, saopćio je danas potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Ukazao je da je na najjednostavnijem glasačkom listiću u BiH, na kojem su bila samo tri kandidata, zabilježeno najviše nevažećih listića, gotovo 10 posto, odnosno od 590.000 pregledanih listića nevažećih je bilo 56.000.

“Smatramo da su izbori za srpskog člana Predsjedništva BiH bili neregularni i sada očekujemo da Centralna izborna komisija (CiK) BiH ponovo prebroji sve nevažeće listiće i da u skladu s Izbornim zakonom osigura uvid u sve nevažeće listiće i ispita okolnosti kako je došlo do toga da je na određenim izbornim mjestima i u određenim općinama registriran veliki broj nevažećih listića“, naglasio je Borenović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Iznio je i podatak da je najviše nevažećih listića zabilježeno u Mrkonjić-Gradu, Derventi i Banjoj Luci, kao i u općinama u kojima ova stranka nije imala svoje članove biračkih odbora, te je dodao da je evidentno da je u općinama u kojima je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović dobio podršku zabilježen mali broj nevažećih listića, dok je veliki broj njih bio na mjestima gdje su rezultati Radmanovića i njihovog kandidata Mladena Ivanića bili izjednačeni.

“Interesantno je da smo na dva biračka mjesta u Krupi na Vrbasu imali izlaznost 98 posto i, gle čuda, na tim mjestima je kandidat SNSD-a Nebojša Radmanović imao 85 posto podršku i, gle čuda, kandidat SNSD-a za predsjednika RS-a Milorad Dodik isto toliko, kao i SNSD 60 posto podrške građana“, naveo je Borenović i naglasio da iz tog razloga “postoje ozbiljne indicije da se desila izborna krađa i izborni inžinjering”, što po njegovim riječima ne predstavlja teško krivično djelo nego djelo organizovanog kriminala.

Ponovio je da PDP priprema krivične prijave protiv članova biračkih odbora koji su “učestvovali u izbornoj krađi”.

Borenović je još dodao i da “više nikada nema namjeru da se kandiduje na izborima u BiH dok je ovakav izborni zakon, ovakav izborni proces i ovakva organizacija izbora”.

Komentirajući ranije najave opozicionih stranaka da će organizovati proteste ukoliko budu smatrali da se desila izborna krađa, kazao je da će ukoliko CIKBiH ne preduzme ništa nakon njihove žalbe sjesti s predstavnicima opozicionih stranaka da bi se utvrdilo kako dalje postupati.