BiH
0

PDP i NDP napustili sastanak o zakonu o radu

SRNA
(Foto: SRNA)
Predstavnici PDP-a i NDP-a Miroslav Brčkalo i Dragan Čavić napustili su večerašnji sastanak u Banjoj Luci predstavnika Unije udruženja poslodavaca, Vlade Republike Srpske i političkih partija iz RS jer nisu saglasni da Prijedlog zakona o radu bude upućen u Narodnu skupštinu po hitnoj proceduri.

Brčkalo, koji je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da je Vlada RS trebalo da prije navedenog zakona utvrdi set reformskih zakona, koje je najavila.

"Na taj način bi teret negativnih odredaba u Prijedlogu zakona o radu podijelila sa radnicima u RS. Na današnji sastanak smo se odazvali da bismo uvažili sve socijalne partnere i bili konstruktivni", rekao je novinarima Brčkalo, koji smatra da će nakon ovog sastanka biti još veći jaz sindikalaca i poslodavaca, zbog predloženih amandmana.

On je napomenuo da se jedino u Narodnoj skupštini može raspravljati o Prijedlogu zakona o radu i da je nedopustivo da poslanici 36 sati prije početka zasjedanja ove institucije dobiju radni materijal.

U Banjoj Luci je u toku sastanak predstavnika Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Vlade RS, klubova poslanika, poslaničkih grupa i samostalnih poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Cilj sastanka, koji je inicirala Unija udruženja poslodavaca, je iznošenje stavova ove asocijacije o konkretnim rješenjima u Prijedlogu zakona o radu, razmatranje mogućnosti amandmanskog djelovanja radi kvalitetnijeg zakonskog teksta, ispunjenja preuzetih obaveza iz Reformske agende, te boljeg ambijenta za poslovanje u RS.