{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez dogovora na sastanku poslodavaca i Vlade RS o novom zakonu o radu

A
27.12.2015. u 21:12
9
25
Bez dogovora na sastanku poslodavaca i Vlade RS o novom zakonu o radu
9
Bez dogovora na sastanku poslodavaca i Vlade RS o novom zakonu o radu
Foto: SRNA
Na sastanku predstavnika Unije udruženja poslodavaca, Vlade Republike Srpske i političkih partija iz RS o novom zakonu o radu večeras u Banjoj Luci nije postignut konkretan dogovor.
Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da sastanak nije prošao onako kako su očekivali.

Predstavnici opozicije, odnosno PDP-a i NDP-a Miroslav Brčkalo i Dragan Čavić napustili su sastanak ubrzo nakon početka jer nisu saglasni da Prijedlog zakona o radu bude upućen u Narodnu skupštinu po hitnoj proceduri. Sastanku su prisustvovali predstavnici stranaka koje čine vladajući koaliciju.

Škrebić je istakao da je opozicija u prethodnim razgovorima iznosila stavove po kojima podržavaju amandmane koje je Unija udruženja poslodavca predala na Prijedlog zakona o radu o kojem će sutra od 15 sati raspravljati poslanici Narodne skupštine RS.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, izjavila je da se amandmanima poslodavaca teži ka izjednačavanju rješenja u RS sa rješenjima u FBiH.

"Razumijem sve i jedan zahtjev koji su poslodavci ispostavili u formi amandmana jer je razumijem da je važno da se izjednačava privredni ambijent u entitetima", kazala je Cvijanović i objasnila da postoje i mnoge druge stvari koje bi trebalo izjednačiti navodeći primjer cijene električne energije koja je jeftinija u RS u odnosu na FBiH.

Naglasila je da strahuje, s obzirom na početak večerašnjeg sastanka, da će se rasprava u parlamentu RS svesti na politikanstvo i prepucavanje zašto se nije išlo u redovnu proceduru.

Govoreći o amandmanima poslodavaca istakla je da misli da nije realno da budu prihvaćeni u ovom trenutku. Navela je i da ovo neće biti jedini amandmani jer će i poslanički klubovi predložiti svoja rješenja.

"Vjerujem da će ovo što smo poslali pretrpjeti izmjene, ne mogu da kažem u kojoj mjeri, zavisi od toga koliko će amandmana biti usvojeno", rekla je Cvijanović.

Narodna skupština RS će sutra raspravljati o novom zakonu o radu, a Savez sindikata RS najavio je proteste od 14 sati, sat prije početka zasjedanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: