BiH
0

PDP: Agrar pred slomom, istočni dio RS-a pred iseljavanjem

FENA
Partija demokratskog progresa (PDP) upozorila je danas javnost i vlasti Republike Srpske da se agrar u ovom entitetu nalazi pred potpunim uništenjem.

Nosilac liste ove stranke na predstojećim lokalnim izborima za općinu Srbac Mišo Maljčić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci da je suša ugrozila prinose kukuruza na skoro 85 posto površina zasijanih ovom kulturom, a ništa bolje stanje nije ni sa drugim usjevima.

"Slična klimatska situacija bila je i prošle godine, ali vlasti nisu učinile ništa da bi se djelovalo preventivno", rekao je Maljčić i istakao da u Srpcu skoro u potpunosti uništen tov svinja i junadi dok je peradarstvo pod direktim uticajem slovenske "Perutnine".

"Politika podsticaja u agraru ovoj vlasti služi za kupovinu glasova u svakoj izbornoj godini pa će tako biti i u ovoj", rekao je Maljčić napominjući da se za te namjene ulažu sredstva namjenjena ruralnom razvoju, ali na potpuno pogrešan način i uz velike zloupotrebe.

On je upozorio da će se agrar naći u bezizlaznoj situaciji, jer država ništa ne čini u kontekstu ulaska Hrvatske u EU.

"Oni nastoje da ostanu i u aranžmanu CEFTA-e i u EU-a, a prema našem prostoru djeluju 'dampinškim' mjerama što će potpuno ugroziti izvoz jer nadležni organi i RS-a i BiH ne čine ništa da zaštite interese naših proizvođača", rekao je Maljčić.

Potpuno je podržao najave protesta seljaka i blokadu graničnih prelaza jer je, kako je rekao, ova vlast učinila sve da "zatre agrarnu proizvodnju".

Nestranački kandidat za načelnika općine Han Pijesak Rade Bjelanović, koga je kandidovao PDP, stanje u ovoj općini označio jer katastrofalnim.

Napomenuo da u svakoj zemlji općine, koje su iznad hiljadu metara nadmorske visine, imaju posebni brigu društva, samo se u RS to ne čini. Predložio je da svako domaćinstvo u Han Pijesku treba da dobije bar po sedam kubika ogrijevnog drveta.

"Ovi prostori su ekonomski potpuno uništeni i suočeni smo s iseljavanjem ljudi. U ovoj godini u Han Pijesku samo je 129 upisanih prvačića i to govori sve", rekao je Bjelanović i napomenuo da će, ukoliko bude izabran, od načelničke plate stipendirati 10 studenata sa po 150 KM mjesečno.