{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PDP: Agrar pred slomom, istočni dio RS-a pred iseljavanjem

F
4.8.2012. u 15:45
0
17
PDP: Agrar pred slomom, istočni dio RS-a pred iseljavanjem
0
PDP: Agrar pred slomom, istočni dio RS-a pred iseljavanjem
Partija demokratskog progresa (PDP) upozorila je danas javnost i vlasti Republike Srpske da se agrar u ovom entitetu nalazi pred potpunim uništenjem.
Nosilac liste ove stranke na predstojećim lokalnim izborima za općinu Srbac Mišo Maljčić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci da je suša ugrozila prinose kukuruza na skoro 85 posto površina zasijanih ovom kulturom, a ništa bolje stanje nije ni sa drugim usjevima.

"Slična klimatska situacija bila je i prošle godine, ali vlasti nisu učinile ništa da bi se djelovalo preventivno", rekao je Maljčić i istakao da u Srpcu skoro u potpunosti uništen tov svinja i junadi dok je peradarstvo pod direktim uticajem slovenske "Perutnine".

"Politika podsticaja u agraru ovoj vlasti služi za kupovinu glasova u svakoj izbornoj godini pa će tako biti i u ovoj", rekao je Maljčić napominjući da se za te namjene ulažu sredstva namjenjena ruralnom razvoju, ali na potpuno pogrešan način i uz velike zloupotrebe.

On je upozorio da će se agrar naći u bezizlaznoj situaciji, jer država ništa ne čini u kontekstu ulaska Hrvatske u EU.

"Oni nastoje da ostanu i u aranžmanu CEFTA-e i u EU-a, a prema našem prostoru djeluju 'dampinškim' mjerama što će potpuno ugroziti izvoz jer nadležni organi i RS-a i BiH ne čine ništa da zaštite interese naših proizvođača", rekao je Maljčić.

Potpuno je podržao najave protesta seljaka i blokadu graničnih prelaza jer je, kako je rekao, ova vlast učinila sve da "zatre agrarnu proizvodnju".

Nestranački kandidat za načelnika općine Han Pijesak Rade Bjelanović, koga je kandidovao PDP, stanje u ovoj općini označio jer katastrofalnim.

Napomenuo da u svakoj zemlji općine, koje su iznad hiljadu metara nadmorske visine, imaju posebni brigu društva, samo se u RS to ne čini. Predložio je da svako domaćinstvo u Han Pijesku treba da dobije bar po sedam kubika ogrijevnog drveta.

"Ovi prostori su ekonomski potpuno uništeni i suočeni smo s iseljavanjem ljudi. U ovoj godini u Han Pijesku samo je 129 upisanih prvačića i to govori sve", rekao je Bjelanović i napomenuo da će, ukoliko bude izabran, od načelničke plate stipendirati 10 studenata sa po 150 KM mjesečno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: