{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pavić podnio ostavku na mjesto predstavnika državnog kapitala "Ljubije"

F
19.2.2014. u 14:17
0
3
Pavić podnio ostavku na mjesto predstavnika državnog kapitala "Ljubije"
0
Pavić podnio ostavku na mjesto predstavnika državnog kapitala "Ljubije"
Marko Pavić (Foto: Novosti.rs)
Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić potvrdio je danas da je iz moralnih razloga podnio ostavku na mjesto predstavnika državnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija" Prijedor, jer smatra štetnom odluku Vlade Republike Srpske da proda većinski kapital u ovom preduzeću izraelskoj kompaniji.
Podsjećanja radi, Vlada Republike Srpske planira da proda 64,9 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnika željezne rude "Ljubija“ a.d., Prijedor izraelskoj kompaniji za 36.450.000 KM, dok ponuda "Arcelor Mittal Holdings AG“ Švicarska nije ni razmatrana, iako su suosnivač zajedničkog preduzeća ArcelorMittal d.o.o. Prijedor.

Gradonačelnik Prijedora je o ovom pitanju danas govorio na sjednici gradskog parlamenta, ističući da će i poslanike iz Prijedora upoznati s mogućim štetnim posljedicama Vladine odluke, prije nego se o njoj bude izjašnjavala Narodna skupština na sjednici 25. februara.

Pavić navodi da je suština da "ArcelorMittal“, po ugovoru s Vladom RS, ima eksploataciona i prava na istraživanje na svim rudištima "Ljubije“ i da, bez obzira na to ko kupio državni kapital u Radnicima željezne rude, ta prava "ArcelorMitalu“ ostaju.

U odluci Vlade stoji da će se izraelski kupac sam dogovarati s "ArcelorMitalom", a "ako se ne dogovore, nikom ništa".

Pavić upozorava da je time "pomućeno“ očekivanje Prijedorčana, da bi se moglo brzo krenuti s aktivnostim u "Ljubiji“, jer je očigledno da "ArcelorMittal“ neće dati nikom drugom ta prava.

-To će samo još više odugovlačiti proces otvaranja rudnika u Ljubiji i zapošljavanje oko 300 radnika - ukazao je gradonačelnik Prijedora.

Smatra i da je Vlada preuranjeno i neargumentovano donijela odluka koju će biti teško ili nemoguće provesti.

Iako je još 29. novembra 2011. godine Vladi RS-a, odnosno Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva od Arcelor Mittal Holdingsa AG“ Zug, Švicarska, dostavljena ponuda za kupovinu akcija državnog kapitala i akcija fondova, koje zbirno čine 80 posto osnovnog kapitala u RŽR "Ljubija“ a.d., za 35.000.000 KM, ta ponuda nije ni razmatrana zbog neriješenih odnosa u zajedničkom preduzeću.

S druge strane, Izraelci su svoju ponudu dostavili dvije godine kasnije, odnosno 11. jula 2013. godine, stoji u odluci Vlade RS-a koja je proslijeđena parlamentu RS-a i u kojoj traži saglasnost za prodaju "Ljubije“ izraelskoj kompaniji.

"Israeli Investment Group - Overseas Inc“ sa sjedištem u Commonwealth of Dominica je, kako se navodi u odluci, radi proširenja svog poslovanja na područje Balkana, 2011. godine u Banjoj Luci osnovala kćerku kompaniju - Israeli Investment Group-Balkan d.o.o. Banja Luka.

Kako se dodaje, Israeli Investment Group - Overseas Inc se obraća Vladi RS-a s partnerom za podršku Bryansk Machine Building Plant JSC, Brajnsk, Rusija, koji će pravno ući u akcionarski kapital Israeli Investment Group - Overseas Inc u iznosu od 50 posto akcija, nakon odobrenja kupovine "Ljubije“ od Vlade i Narodne skupštine RS-a.

Izraelci su u svoj ponudi naveli i da su "upoznati o činjenici da su Rudnici željezne rude "Ljubija“, Prijedor s LNM Holdings N.V. Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland) suosnivač zajedničkog preduzeća Arcelor Mittal d.o.o., Prijedor, u procentu od 49 posto.

-Posebno nam je poznata činjenica da su sva eksploataciona prava i sva ostala prava vezana za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina u okviru postojećih eksploatacionih polja, od akcionarskog društva unesena u zajedničko preduzeće, te da je akcionarskom društvu zabranjeno da se bavi konkurentskom djelatnošću u odnosu na zajedničko preduzeće - stoji u ponudi uz tvrdnju da će "sami riješiti odnose s Arcelor Mittal Holdings AG, bez ikakvog rizika i odgovornosti RS-a i akcionarskog društva Rudnici željezne rude "Ljubija“.

Naime, RŽR "Ljubija“ a.d. je 2004. godine s kompanijom LNM Holdings N.V. Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland) osnovalo zajedničko preduzeće Arcelor Mittal d.o.o., Prijedor, u kojem je suvlasnik 49 posto kapitala, što je u novčanom ekvivalentu tada iznosilo 24.019.604,83 KM.

U predloženoj odluci o prodaji Vlada RS-a tvrdi da knjigovodstvena vrijednost stalne imovine RŽR "Ljubija“ a.d. na dan 31. decembra 2012. godine iznosila 49.430.368 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: